Pregled bibliografske jedinice broj: 1023815
Procjena stupnja uhranjenosti djece te energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću
Procjena stupnja uhranjenosti djece te energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena stupnja uhranjenosti djece te energetske i nutritivne kakvoće obroka u dječjem vrtiću
(Nutritional status of children and nutritional and energy value of meals asessment in kindergarten from Zagreb county)
Autori
Šivak, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
45
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Rumora Samarin, Ivana
Ključne riječi
djeca ; dječji vrtići ; kakvoća ; uhranjenost
(children ; kindergartens ; quality ; nutritional status)
Sažetak
Planiranje prehrane u dječjim vrtićima omogućuje zadovoljavanje energetskih i nutritivnih potreba djece ovisno o njihovoj dobi te doprinosi normalnom rastu i razvoju djeteta. Neadekvatna prehrana dovodi do nepovoljnog prehrambenog statusa koji je jedan od prvih rizičnih čimbenika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambeni status djece i kakvoću prehrane u dječjem vrtiću s područja Zagrebačke županije tijekom određenog perioda te dobivene rezultate usporediti s trenutno važećim preporukama propisanim „Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima“. U ukupnom uzorku (N=200) najveći broj djece imao je adekvatnu tjelesnu masu, dok je pretile djece i djece s prekomjernom tjelesnom masom bilo 10, 8 %. Prosječna dnevna energetska vrijednost analiziranih jelovnika iznosila je 922, 54 ± 11, 18 kcal. Pri usporedbi s obzirom na tri godišnja doba obuhvaćena istraživanjem nije utvrđena statistički značajna razlika za nijedan promatrani parametar. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da je prehranu u analiziranom vrtiću potrebno prilagoditi s obzirom na dob djece kako bi zadovoljili zadane preporuke i zadržali pozitivan prehrambeni status djece u vrtiću, dok posebnu pažnju treba obratiti na unos jednostavnih šećera i natrija, kao i kalcija, cinka i željeza te prehrambenih vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb