Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023709

Biodostupnost mineralnih tvari u nusproizvodima žitarica i uljarica tretiranih kriomljevenjem i ultrazvukom visokog intenziteta


Poljanec, Klara
Biodostupnost mineralnih tvari u nusproizvodima žitarica i uljarica tretiranih kriomljevenjem i ultrazvukom visokog intenziteta, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1023709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biodostupnost mineralnih tvari u nusproizvodima žitarica i uljarica tretiranih kriomljevenjem i ultrazvukom visokog intenziteta
(Bioaccessibility of minerals in cereal and oilseed crop by-products treated by cryogenic grinding and high intensity ultrasound)

Autori
Poljanec, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
48

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
biodostupnost ; fitati ; kriomljevenje ; mineralne tvari ; ultrazvuk visokog intenziteta
(bioaccessibility ; cryogenic grinding ; high intensity ultrasound ; minerals ; phytates)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj kriomljevenja i ultrazvuka visokog intenziteta na biodostupnost bakra, cinka i magnezija te udio fitata u uzorcima posija prosa, ljuski heljde, pogače uljane repice i bučine pogače. Biodostupnost mineralnih tvari određena je in vitro intestinalnom metodom za određivanje dijalizabilnosti. Kriomljevenje i ultrazvuk visokog intenziteta imali su različit utjecaj na biodostupnost mineralnih tvari i udio fitata ovisno o određivanoj mineralnoj tvari i vrsti tretiranog uzorka. Najveće povećanje biodostupnosti bakra utvrđeno je kod kriomljevenog uzorka posija prosa, najveće povećanje biodostupnosti magnezija kod uzorka ljuski heljde tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta, dok do povećanja biodostupnosti cinka nije došlo u niti jednom slučaju. Najveće smanjenje udjela fitata utvrđeno je kod uzorka ljuski heljde tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poljanec, Klara
Biodostupnost mineralnih tvari u nusproizvodima žitarica i uljarica tretiranih kriomljevenjem i ultrazvukom visokog intenziteta, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Poljanec, K. (2019) 'Biodostupnost mineralnih tvari u nusproizvodima žitarica i uljarica tretiranih kriomljevenjem i ultrazvukom visokog intenziteta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljanec, Klara}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {biodostupnost, fitati, kriomljevenje, mineralne tvari, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {Biodostupnost mineralnih tvari u nusproizvodima \v{z}itarica i uljarica tretiranih kriomljevenjem i ultrazvukom visokog intenziteta}, keyword = {biodostupnost, fitati, kriomljevenje, mineralne tvari, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poljanec, Klara}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {bioaccessibility, cryogenic grinding, high intensity ultrasound, minerals, phytates}, title = {Bioaccessibility of minerals in cereal and oilseed crop by-products treated by cryogenic grinding and high intensity ultrasound}, keyword = {bioaccessibility, cryogenic grinding, high intensity ultrasound, minerals, phytates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font