Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023691

Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara


Mušac, Gloria
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara, 2019., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1023691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara
(Antioxidant activity of phyphenolic compounds of olive oils from island of Hvar)

Autori
Mušac, Gloria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
24.09

Godina
2019

Stranica
29

Mentor
Ljubenkov, Ivica

Neposredni voditelj
Soldo, Barbara

Ključne riječi
Mediteranska prehrana, polifenolni spojevi, antioksidativna aktivnost, ORAC metoda, DPPH metoda
(Mediterranean diet, phyphenolic compounds, antioxidant activity, ORAC method, DPPH method)

Sažetak
Mediteranska prehrana i značajna konzumacija maslinovog ulja povezana je s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, smanjenjem pojave dijabetesa, sprječavanjem smanjenja kognitivnih funkcija zbog starenja, produljenjem životnog vijeka i kvalitete života u starijoj populaciji. Odnos između ukupnog fenolnog sadržaja i antioksidacijske aktivnosti vrlo je dobro utemeljen. Zabilježena su snažna antioksidativna i protuupalna svojstva fenolnih spojeva u maslinovim uljima. U ovom je istraživanju ispitano 11 različitih uzoraka maslinovog ulja s otoka Hvara. Ukupni su fenolni spojevi ekstrahirani i određene su njihove koncentracije. Rezultati su prikazani kao mg ekvivalent kavene kiseline u kg maslinovog ulja. Antioksidativna aktivnost fenolnih ekstrakata određena je metodama ORAC i DPPH. Rezultati su prikazani kao µmol ekvivalent troloksa po mL i statistički interpretirani korištenjem ANOVA. Utvrđena je jaka korelacija između udjela ukupnih fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivica Ljubenkov (mentor)

Avatar Url Barbara Soldo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mušac, Gloria
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara, 2019., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Split
Mušac, G. (2019) 'Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mu\v{s}ac, Gloria}, year = {2019}, pages = {29}, keywords = {Mediteranska prehrana, polifenolni spojevi, antioksidativna aktivnost, ORAC metoda, DPPH metoda}, title = {Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva maslinovih ulja otoka Hvara}, keyword = {Mediteranska prehrana, polifenolni spojevi, antioksidativna aktivnost, ORAC metoda, DPPH metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mu\v{s}ac, Gloria}, year = {2019}, pages = {29}, keywords = {Mediterranean diet, phyphenolic compounds, antioxidant activity, ORAC method, DPPH method}, title = {Antioxidant activity of phyphenolic compounds of olive oils from island of Hvar}, keyword = {Mediterranean diet, phyphenolic compounds, antioxidant activity, ORAC method, DPPH method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font