Pregled bibliografske jedinice broj: 1023456
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom // MESO prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018) (2018), 6; 503-507 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1023456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom
(Slaughterhouse usage and meat quality of Hubbard hybrid line capon receiving clay enriched feed)
Autori
Alagić, Damir ; Kozačinsk, Lidija ; Tušek, Tatjana ; Cvrtil, Željka ; Kalember, Đurica ; Jelka, Pleadin ; Vrbančić, Marijana ; Marija, Meštrović ; Dejan, Marenčić ; Nervo, Vedran.
Izvornik
MESO prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6 (2018)
(2018), 6;
503-507
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
meso kopuna, klaoničko iskorištenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil
(capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile)
Sažetak
U radu je istraživan učinak hrane obogaćene glinom („GMO free“, Fanon d.o.o.) na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrjednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđen je u uzorcima mesa kopuna udio vode od 71, 94%, bjelančevina 19, 76%, masti 6, 67% i pepela 1, 20%, dok su najzastupljenije masne kiseline bile oleinska (40, 74%), palmitinska (30, 15%) i stearinska (11, 30%).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Tatjana Tušek
(autor)
Đurica Kalember
(autor)
Marijana Vrbančić Igrić
(autor)
Damir Alagić
(autor)
Vedran Nervo
(autor)