Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1023456

Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom


Alagić, Damir; Kozačinsk, Lidija; Tušek, Tatjana; Cvrtil, Željka; Kalember, Đurica; Jelka, Pleadin; Vrbančić, Marijana; Marija, Meštrović; Dejan, Marenčić; Nervo, Vedran.
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom // MESO prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018) (2018), 6; 503-507 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1023456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom
(Slaughterhouse usage and meat quality of Hubbard hybrid line capon receiving clay enriched feed)

Autori
Alagić, Damir ; Kozačinsk, Lidija ; Tušek, Tatjana ; Cvrtil, Željka ; Kalember, Đurica ; Jelka, Pleadin ; Vrbančić, Marijana ; Marija, Meštrović ; Dejan, Marenčić ; Nervo, Vedran.

Izvornik
MESO prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6 (2018) (2018), 6; 503-507

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
meso kopuna, klaoničko iskorištenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil
(capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile)

Sažetak
U radu je istraživan učinak hrane obogaćene glinom („GMO free“, Fanon d.o.o.) na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrjednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđen je u uzorcima mesa kopuna udio vode od 71, 94%, bjelančevina 19, 76%, masti 6, 67% i pepela 1, 20%, dok su najzastupljenije masne kiseline bile oleinska (40, 74%), palmitinska (30, 15%) i stearinska (11, 30%).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Alagić, Damir; Kozačinsk, Lidija; Tušek, Tatjana; Cvrtil, Željka; Kalember, Đurica; Jelka, Pleadin; Vrbančić, Marijana; Marija, Meštrović; Dejan, Marenčić; Nervo, Vedran.
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom // MESO prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018) (2018), 6; 503-507 (recenziran, članak, znanstveni)
Alagić, D., Kozačinsk, L., Tušek, T., Cvrtil, Ž., Kalember, Đ., Jelka, P., Vrbančić, M., Marija, M., Dejan, M. & Nervo, V. (2018) Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom. MESO prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2018) (6), 503-507.
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damir and Koza\v{c}insk, Lidija and Tu\v{s}ek, Tatjana and Cvrtil, \v{Z}eljka and Kalember, \DJurica and Jelka, Pleadin and Vrban\v{c}i\'{c}, Marijana and Marija, Me\v{s}trovi\'{c} and Dejan, Maren\v{c}i\'{c} and Nervo, Vedran.}, year = {2018}, pages = {503-507}, keywords = {meso kopuna, klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil}, journal = {MESO prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6 (2018)}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom oboga\'{c}enom glinom}, keyword = {meso kopuna, klaoni\v{c}ko iskori\v{s}tenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil} }
@article{article, author = {Alagi\'{c}, Damir and Koza\v{c}insk, Lidija and Tu\v{s}ek, Tatjana and Cvrtil, \v{Z}eljka and Kalember, \DJurica and Jelka, Pleadin and Vrban\v{c}i\'{c}, Marijana and Marija, Me\v{s}trovi\'{c} and Dejan, Maren\v{c}i\'{c} and Nervo, Vedran.}, year = {2018}, pages = {503-507}, keywords = {capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile}, journal = {MESO prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6 (2018)}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Slaughterhouse usage and meat quality of Hubbard hybrid line capon receiving clay enriched feed}, keyword = {capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font