Pregled bibliografske jedinice broj: 1022768
Tvrdoća vode
Tvrdoća vode, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Metalurški fakultet, Sisak
CROSBI ID: 1022768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tvrdoća vode
(Water hardness)
Autori
Pršić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Metalurški fakultet
Mjesto
Sisak
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
19
Mentor
Štrkalj, Anita
Ključne riječi
tvrda voda, tipovi tvrdoće vode, omekšavanje, tvari za omekšavanje, ionska izmjena
(hard water, types of hard water, softening, softening substances, ion exchange)
Sažetak
Tvrdoća vode u prirodi je uzrokovana otapanjem kalcijevih i magnezijevih soli. Voda koja dopire do pojedinih dijelova Zemlje se razlikuje, te je vrlo važno konstantno kontrolirati njezinu tvrdoću kako bi do potrošača dolazila sukladno propisanim vrijednostima. Tvrda voda stvara probleme u industriji kao i u domaćinstvu jer može izazvati materijalne štete, usporiti industrijske procese ili ih u potpunosti onemogućiti. U ovom radu dan je pregled osnovne podjele tvrdoće vode i procesa omekšavanja. Tvrdoća vode se otklanja omekšavanjem koje se provodi potpuno ili djelomično, u toplim ili hladnim uvjetima. Otklanjanje tvrde vode iz industrije se može provesti dodatkom tvari za omekšavanje, ali i pomoću ionskih izmjenjivača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Metalurgija