Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021925

Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima


Kralik, Zlata; Lovreković, Matea
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 1; 58-65 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1021925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima
(Feed influence on quality and egg enrichment by functional ingredients)

Autori
Kralik, Zlata ; Lovreković, Matea

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX (2018), 1; 58-65

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
jaja ; nesilice ; hrana ; funkcionalni sastojci
(eggs, laying hens, food, functional ingredients)

Sažetak
Jaja su vrijedan izvor bjelančevina, masti i mikroelemenata koji igraju važnu ulogu u osnovnoj prehrani ljudi. Proizvodnja i potrošnja jaja u svijetu posljednjih je desetljeća u porastu. Konzumacija jaja dugo vremena bila je povezana s nepovoljnim učincima u ljudskom zdravlju, uglavnom zbog sadržaja kolesterola. Međutim, danas je poznato da na razinu kolesterola u ljudskom serumu utječu više drugi čimbenici (genetska predispozicija, hormonski status, način prehrane i slično), a ne isključivo kolesterol iz jaja. Danas namirnice koje se koriste u svakodnevnom obroku nisu namijenjene samo pružanju potrebnih hranjivih tvari, već one potrošačima mogu pomoći kod prevencije bolesti povezanih s prehranom (bolji imunološki status, smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, očuvanje vida i slično). Posebnom tehnologijom u proizvodnji konzumnih jaja, moguće je u jajima povećati sadržaj nekih funkcionalnih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline, selen, lutein, zeaksantin, te vitamini E i A. Ovaj rad nudi kratki pregled utjecaja tehnologije proizvodnje konzumnih jaja (hranidbe nesilica) na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Zlata Kralik (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.meso.hr hrcak.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Lovreković, Matea
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 1; 58-65 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Kralik, Z. & Lovreković, M. (2018) Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (1), 58-65.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Lovrekovi\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {58-65}, keywords = {jaja, nesilice, hrana, funkcionalni sastojci}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XX}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj hranidbe na kvalitetu i oboga\'{c}ivanje jaja funkcionalnim sastojcima}, keyword = {jaja, nesilice, hrana, funkcionalni sastojci} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Lovrekovi\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {58-65}, keywords = {eggs, laying hens, food, functional ingredients}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XX}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Feed influence on quality and egg enrichment by functional ingredients}, keyword = {eggs, laying hens, food, functional ingredients} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Ulrichsweb
  • Central and Eastern European Online Library, Food Science and Technology Abstracts
  • GLOBAL HEALTH
  • EBSCO Publishing.





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font