Pregled bibliografske jedinice broj: 1021925
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 1; 58-65 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1021925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima
(Feed influence on quality and egg enrichment by functional ingredients)
Autori
Kralik, Zlata ; Lovreković, Matea
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX
(2018), 1;
58-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
jaja ; nesilice ; hrana ; funkcionalni sastojci
(eggs, laying hens, food, functional ingredients)
Sažetak
Jaja su vrijedan izvor bjelančevina, masti i mikroelemenata koji igraju važnu ulogu u osnovnoj prehrani ljudi. Proizvodnja i potrošnja jaja u svijetu posljednjih je desetljeća u porastu. Konzumacija jaja dugo vremena bila je povezana s nepovoljnim učincima u ljudskom zdravlju, uglavnom zbog sadržaja kolesterola. Međutim, danas je poznato da na razinu kolesterola u ljudskom serumu utječu više drugi čimbenici (genetska predispozicija, hormonski status, način prehrane i slično), a ne isključivo kolesterol iz jaja. Danas namirnice koje se koriste u svakodnevnom obroku nisu namijenjene samo pružanju potrebnih hranjivih tvari, već one potrošačima mogu pomoći kod prevencije bolesti povezanih s prehranom (bolji imunološki status, smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, očuvanje vida i slično). Posebnom tehnologijom u proizvodnji konzumnih jaja, moguće je u jajima povećati sadržaj nekih funkcionalnih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline, selen, lutein, zeaksantin, te vitamini E i A. Ovaj rad nudi kratki pregled utjecaja tehnologije proizvodnje konzumnih jaja (hranidbe nesilica) na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Ulrichsweb
- Central and Eastern European Online Library, Food Science and Technology Abstracts
- GLOBAL HEALTH
- EBSCO Publishing.