Pregled bibliografske jedinice broj: 1021605
Masnoća u avokadu
Masnoća u avokadu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1021605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Masnoća u avokadu
(Fat in avocado)
Autori
Gašparinčić, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Odžak, Renata
Ključne riječi
nezasićene masne kiseline, lipidi, tokoferoli, steroli, pigmenti
(unsaturated fatty acids, lipids, tocopherols, sterols, pigments)
Sažetak
Plod avokada nutritivno je vrlo vrijedno voće. Odličan je izvor vitamina i minerala, nezasićenih masnih kiselina te u mastima topivih tvari kao što su tokoferoli, steroli i pigmenti. U ovom radu osvrnut ću se ponajviše na lipidne komponente avokada, njihov sastav, ekstrakciju te utjecaj na ljudsko zdravlje. Što se tiče lipidnog sastava razmotrit ću utjecaj vanjskih čimbenika kao što su temperatura i podneblje rasta te varijacije u samoj sorti. Govoreći o lipidnim komponentama avokada neizbježno je spomenuti ulje i njegovu ekstrakciju. Stoga ću se kratko osvrnuti na najčešće korištene metode ekstrakcije ulja avokada i usporediti njihovu učinkovitost. Nizak udio zasićenih, a visok udio mononezasićenih masnih kiselina te prisustvo u lipidima topivih tvari najzaslužniji su za mnoge dobrobiti konzumacije avokada na ljudsko zdravlje. Razmotrit ću utjecaj konzumacije avokada na neke organske sustave, pretilost te razvoj karcinoma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija