Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021605

Masnoća u avokadu


Gašparinčić, Karla
Masnoća u avokadu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 1021605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Masnoća u avokadu
(Fat in avocado)

Autori
Gašparinčić, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
33

Mentor
Odžak, Renata

Ključne riječi
nezasićene masne kiseline, lipidi, tokoferoli, steroli, pigmenti
(unsaturated fatty acids, lipids, tocopherols, sterols, pigments)

Sažetak
Plod avokada nutritivno je vrlo vrijedno voće. Odličan je izvor vitamina i minerala, nezasićenih masnih kiselina te u mastima topivih tvari kao što su tokoferoli, steroli i pigmenti. U ovom radu osvrnut ću se ponajviše na lipidne komponente avokada, njihov sastav, ekstrakciju te utjecaj na ljudsko zdravlje. Što se tiče lipidnog sastava razmotrit ću utjecaj vanjskih čimbenika kao što su temperatura i podneblje rasta te varijacije u samoj sorti. Govoreći o lipidnim komponentama avokada neizbježno je spomenuti ulje i njegovu ekstrakciju. Stoga ću se kratko osvrnuti na najčešće korištene metode ekstrakcije ulja avokada i usporediti njihovu učinkovitost. Nizak udio zasićenih, a visok udio mononezasićenih masnih kiselina te prisustvo u lipidima topivih tvari najzaslužniji su za mnoge dobrobiti konzumacije avokada na ljudsko zdravlje. Razmotrit ću utjecaj konzumacije avokada na neke organske sustave, pretilost te razvoj karcinoma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Renata Odžak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gašparinčić, Karla
Masnoća u avokadu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Gašparinčić, K. (2019) 'Masnoća u avokadu', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}parin\v{c}i\'{c}, Karla}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {nezasi\'{c}ene masne kiseline, lipidi, tokoferoli, steroli, pigmenti}, title = {Masno\'{c}a u avokadu}, keyword = {nezasi\'{c}ene masne kiseline, lipidi, tokoferoli, steroli, pigmenti}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}parin\v{c}i\'{c}, Karla}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {unsaturated fatty acids, lipids, tocopherols, sterols, pigments}, title = {Fat in avocado}, keyword = {unsaturated fatty acids, lipids, tocopherols, sterols, pigments}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font