Pregled bibliografske jedinice broj: 1021602
Polemike oko voćnih šećera u prehrani
Polemike oko voćnih šećera u prehrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1021602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polemike oko voćnih šećera u prehrani
(Polemics about fruit sugars in diet)
Autori
Petričević, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
22
Mentor
Odžak, Renata
Ključne riječi
glukoza, fruktoza, saharoza, metabolizam, jetra, glikogen, masti, voćni pripravci, fruktozni sirupi
(glucose, fructose, sucrose, metabolism, liver, glycogen, fat, fruit extracts, fructose syrups)
Sažetak
Voće je važni dio naše prehrane, jer ono nije samo spremnik šećera, već je i zdrava hrana s malo kalorija, puno vitamina, minerala i s velikom količinom vlakana. Zbog svega navedenog mora biti neizostavni dio naše prehrane kako bi se osigurao pravilan razvoj i tjelesna aktivnost. U ovom radu naglasak će biti na djelovanju glukoze, fruktoze i saharoze na ljudski organizam, s posebnim osvrtom na fruktozu u sirupima za koju dr. Robert H. Lustig poznati endokrinolog tvrdi da utječe na mnoge bolesti pa čak i na rak. Metabolički put glukoze i fruktoze su različiti jer fruktoza započinje svoj put u jetri stvarajući glikogen i masti. Unatoč svim polemikama oko koristi ili štetnosti uzimanja voćnih šećera ne može se zanemariti njihov doprinos u brzom postizanju energetske učinkovitosti, što ovisi o vrsti voća koje se konzumira. Pri tome treba strogo razlikovati unos fruktoze iz voća od voćnih pripravaka, fruktoznih sirupa koji se danas često konzumiraju, a koji uglavnom sadrže velike količine fruktoze, za koju se danas sa sigurnošću može reći da je uzrok nekih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija