Pregled bibliografske jedinice broj: 1021490
Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru
Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru, 2019., diplomski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021490 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru
(Analysis of local food in HORECA sector)
Autori
Ganić, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2019
Stranica
65
Mentor
Petljak, Kristina
Ključne riječi
lokalna hrana ; kratki lanci opskrbe ; HoReCa sektor
(local food ; short food supply chain ; HoReCa sector)
Sažetak
U posljednjih nekoliko godina sve je više naglašena ideja o razvoju lokalnog prehrambenog sustava, odnosno proizvodnje lokalno uzgojene hrane. Sustavlokalne hrane obuhvaća procese sađenja, proizvodnje, obrade, a u konačnici i samu prodaju hrane unutar određenoga geografskog prostora. Tako se uz pojam lokalne hrane vezuje i pojam 'kratki lanac opskrbe' sa smanjenim brojem posrednika. Međutim, ne postoji pravno usuglašena definicija pojma lokalne hrane, odnosno određivanje granice geografskog područja ovisi o situaciji i namjeni hrane. U zadnje vrijeme sve više raste njen značaj jer se mijenjaju preferencije i navike potrošača koji žele znati otkuda dolazi hrana koju kupuju i konzumiraju. Potreba za transparentnošću, želja i interes za točnim informacijom o porijeklu i načinu uzgoja hrane sve je izraženija, a što onda posljedično utječe i na izbor proizvođača da proizvode upravo takvu hranu i izbor restorana da u pripremanju svojih jela koriste hranu visoke kvalitete ne bi li time privukli potrošače, odnosno svoje posjetitelje. Cilj rada je definirati lokalnu hranu kao takvu te otkriti kakav ona utjecaj ima na poslovanje restorana i utječe li njeno korištenje na stvaranje veće vrijednosti. Osim toga, ispitat će se s kojim se sve izazovima susreću u nabavi lokalne hrane, je li im dostupna i jesu li im cijene prihvatljive te privlači li zaista njeno konzumiranje potrošače. U tu svrhu, provest će se primarno istraživanje koje obuhvaća provedbu anketnog upitnika koji je većinom usmjeren prema pojedinim ugostiteljskim objektima, odnosno restoranima brze prehrane (fast food bar) na području grada Zagreba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Napomena
Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina i međunarodno poslovanje