Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021490

Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru


Ganić, Sonja
Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru, 2019., diplomski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021490 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru
(Analysis of local food in HORECA sector)

Autori
Ganić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2019

Stranica
65

Mentor
Petljak, Kristina

Ključne riječi
lokalna hrana ; kratki lanci opskrbe ; HoReCa sektor
(local food ; short food supply chain ; HoReCa sector)

Sažetak
U posljednjih nekoliko godina sve je više naglašena ideja o razvoju lokalnog prehrambenog sustava, odnosno proizvodnje lokalno uzgojene hrane. Sustavlokalne hrane obuhvaća procese sađenja, proizvodnje, obrade, a u konačnici i samu prodaju hrane unutar određenoga geografskog prostora. Tako se uz pojam lokalne hrane vezuje i pojam 'kratki lanac opskrbe' sa smanjenim brojem posrednika. Međutim, ne postoji pravno usuglašena definicija pojma lokalne hrane, odnosno određivanje granice geografskog područja ovisi o situaciji i namjeni hrane. U zadnje vrijeme sve više raste njen značaj jer se mijenjaju preferencije i navike potrošača koji žele znati otkuda dolazi hrana koju kupuju i konzumiraju. Potreba za transparentnošću, želja i interes za točnim informacijom o porijeklu i načinu uzgoja hrane sve je izraženija, a što onda posljedično utječe i na izbor proizvođača da proizvode upravo takvu hranu i izbor restorana da u pripremanju svojih jela koriste hranu visoke kvalitete ne bi li time privukli potrošače, odnosno svoje posjetitelje. Cilj rada je definirati lokalnu hranu kao takvu te otkriti kakav ona utjecaj ima na poslovanje restorana i utječe li njeno korištenje na stvaranje veće vrijednosti. Osim toga, ispitat će se s kojim se sve izazovima susreću u nabavi lokalne hrane, je li im dostupna i jesu li im cijene prihvatljive te privlači li zaista njeno konzumiranje potrošače. U tu svrhu, provest će se primarno istraživanje koje obuhvaća provedbu anketnog upitnika koji je većinom usmjeren prema pojedinim ugostiteljskim objektima, odnosno restoranima brze prehrane (fast food bar) na području grada Zagreba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina i međunarodno poslovanje



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Petljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ganić, Sonja
Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru, 2019., diplomski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb
Ganić, S. (2019) 'Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru', diplomski rad, Ekonomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gani\'{c}, Sonja}, year = {2019}, pages = {65}, keywords = {lokalna hrana, kratki lanci opskrbe, HoReCa sektor}, title = {Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru}, keyword = {lokalna hrana, kratki lanci opskrbe, HoReCa sektor}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gani\'{c}, Sonja}, year = {2019}, pages = {65}, keywords = {local food, short food supply chain, HoReCa sector}, title = {Analysis of local food in HORECA sector}, keyword = {local food, short food supply chain, HoReCa sector}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font