Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021403

Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum)


Dite Hunjek, Draženka; Repajić, Maja; Levaj, Branka
Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum) // Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 101-102 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1021403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum)
(Minimally processed potato (Solanum tuberosum))

Autori
Dite Hunjek, Draženka ; Repajić, Maja ; Levaj, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 101-102

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
minimalno prerađeni krumpir, proizvodnja, sprječavanje posmeđivanja, pakiranje
(minimally processed potato, production, browning prevention, packaging)

Sažetak
Cilj ovoga priopćenja je dati pregled o minimalnoj preradi krumpira počevši od osnovne definicije minimalne prerade, značaja proizvoda, opisa procesa proizvodnje minimalno procesiranog krumpira (MPK) i uvjeta čuvanja do poteškoća koje se javljaju i mogućih rješenja za prevladavanje istih. Ubrzani tempo života u razvijenim zemljama utječe na porast ponude i potražnje polugotovih i gotovih jela u koje se može ubrojiti i minimalno prerađeno voće i povrće (ViP). Ono se definira kao oguljeno, narezano, 100% upotrebljivo, zapakirano, praktično i izvornog okusa i svježine. Ponuda tih proizvoda je u razvijenim zemljama i Hrvatskoj u porastu. Taj rast na hrvatskom tržištu nije jednak za sve vrste ViP, npr. MPK se nalazi u zanemarivim količinama. Proces proizvodnje MPK u osnovi je jednostavan, tj. obuhvaća operacije primarne prerade i pakiranja, ali takvi proizvodi skloni su brzom propadanju što otežava proizvodnju, kao i čuvanje, jer zahtjeva održavanje hladnog lanca. S tim u vezi provode se mnoga znanstvena istraživanja u cilju odabira adekvatne sorte najmanje sklone posmeđivanju, odabira sredstava protiv posmeđivanja, ambalaže pogodne propusnosti te atmosfere koja će usporiti procese disanja i kvarenja i na taj način omogućiti rok trajanja proizvoda za maloprodaju barem 7 dana, a i duže. Međutim, univerzalnog rješenja nema, već se temeljem dosadašnjih saznanja za odabranu sortu trebaju dodatno utvrditi uvjeti prerade i čuvanja koji bi doprinijeli maksimalnoj stabilnosti proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (autor)

Avatar Url Maja Repajić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dite Hunjek, Draženka; Repajić, Maja; Levaj, Branka
Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum) // Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 101-102 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Dite Hunjek, D., Repajić, M. & Levaj, B. (2019) Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum). U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Book of Abstracts of the 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Dite Hunjek, Dra\v{z}enka and Repaji\'{c}, Maja and Levaj, Branka}, year = {2019}, pages = {101-102}, keywords = {minimalno prera\djeni krumpir, proizvodnja, sprje\v{c}avanje posme\djivanja, pakiranje}, title = {Minimalna prerada krumpira (Solanum tuberosum)}, keyword = {minimalno prera\djeni krumpir, proizvodnja, sprje\v{c}avanje posme\djivanja, pakiranje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dite Hunjek, Dra\v{z}enka and Repaji\'{c}, Maja and Levaj, Branka}, year = {2019}, pages = {101-102}, keywords = {minimally processed potato, production, browning prevention, packaging}, title = {Minimally processed potato (Solanum tuberosum)}, keyword = {minimally processed potato, production, browning prevention, packaging}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font