Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021287

Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama


Vanna Medved
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1021287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama
(Development of innovative functional beverage with added probiotic bacteria)

Autori
Vanna Medved

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
27

Mentor
Prof. dr. sc. Jasna Novak

Ključne riječi
sirutka, inovativni funkcionalni napitak, probiotici
(cheese whey, innovative functional beverage, probiotics)

Sažetak
Cilj ovog rada je razvoj inovativnog funkcionalnog napitka na bazi sirutke izdvojene nakon proizvodnje sira s odabranim autohtonim bakterijama mliječne kiseline (BMK) koje iskazuju specifična svojstva značajna za proces fermentacije ili funkcionalnost konačnog proizvoda. Odabrana su četiri autohtona soja BMK: Lactococcus brevis ZG1 koji eksprimira S-protein, Lactobacillus plantarum ZG1C koji sintetizira plantaricin, Lactobacillus fermentum D12 koji proizvodi egzopolisaharide i Lactococcus lactis ZG7-10 s proteolitičkim djelovanjem. Prema rezultatima, očuvan je visok broj bakterijskih stanica dodanih BMK nakon proizvodnje i tijekom skladištenja koncentrirane sirutke priređene liofilizacijom i tekuće sirutke. Analiza sirutke pokazala je da se radi o kiseloj sirutki s niskim udjelima masti i laktoze te su masenom spektrometrijom, prema preliminarnim rezultatima, dokazani peptidi čije se bioaktivno djelovanje mora još ustanoviti. Prisutnost odabranih autohtonih BMK je potvrđena analizom mikrobne populacije sirutke primjenom tehnika nove generacije sekvencioniranja. Prema provedenoj senzorskoj analizi, inovativni napitak na bazi sirutke može se proizvesti kao tekući napitak s dodatkom vanilije ili maline, ali i u obliku koncentrirane sirutke nakon liofilizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vanna Medved
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Vanna Medved (2019) 'Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {sirutka, inovativni funkcionalni napitak, probiotici}, title = {Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probioti\v{c}kim bakterijama}, keyword = {sirutka, inovativni funkcionalni napitak, probiotici}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {cheese whey, innovative functional beverage, probiotics}, title = {Development of innovative functional beverage with added probiotic bacteria}, keyword = {cheese whey, innovative functional beverage, probiotics}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font