Pregled bibliografske jedinice broj: 1021287
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1021287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj inovativnog funkcionalnog napitka s dodanim probiotičkim bakterijama
(Development of innovative functional beverage with added probiotic bacteria)
Autori
Vanna Medved
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
27
Mentor
Prof. dr. sc. Jasna Novak
Ključne riječi
sirutka, inovativni funkcionalni napitak, probiotici
(cheese whey, innovative functional beverage, probiotics)
Sažetak
Cilj ovog rada je razvoj inovativnog funkcionalnog napitka na bazi sirutke izdvojene nakon proizvodnje sira s odabranim autohtonim bakterijama mliječne kiseline (BMK) koje iskazuju specifična svojstva značajna za proces fermentacije ili funkcionalnost konačnog proizvoda. Odabrana su četiri autohtona soja BMK: Lactococcus brevis ZG1 koji eksprimira S-protein, Lactobacillus plantarum ZG1C koji sintetizira plantaricin, Lactobacillus fermentum D12 koji proizvodi egzopolisaharide i Lactococcus lactis ZG7-10 s proteolitičkim djelovanjem. Prema rezultatima, očuvan je visok broj bakterijskih stanica dodanih BMK nakon proizvodnje i tijekom skladištenja koncentrirane sirutke priređene liofilizacijom i tekuće sirutke. Analiza sirutke pokazala je da se radi o kiseloj sirutki s niskim udjelima masti i laktoze te su masenom spektrometrijom, prema preliminarnim rezultatima, dokazani peptidi čije se bioaktivno djelovanje mora još ustanoviti. Prisutnost odabranih autohtonih BMK je potvrđena analizom mikrobne populacije sirutke primjenom tehnika nove generacije sekvencioniranja. Prema provedenoj senzorskoj analizi, inovativni napitak na bazi sirutke može se proizvesti kao tekući napitak s dodatkom vanilije ili maline, ali i u obliku koncentrirane sirutke nakon liofilizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)