Pregled bibliografske jedinice broj: 1021079
Posliježetveni gubici žitarica u Republici Hrvatskoj
Posliježetveni gubici žitarica u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Posliježetveni gubici žitarica u Republici Hrvatskoj
(Postharvest losses of cereals in Republic of Croatia)
Autori
Zeba, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Jukić, Željko
Ključne riječi
Posliježetveni sustav, gubici zrna, žitarice
(Post harvest system, grain losses, cereals)
Sažetak
Posliježetvena tehnologija za žitarice obuhvaća sve aktivnosti od žetve u polju pa do isporuke žitarica do potrošača. To je vrlo kompleksan sustav kojeg čine nekoliko faza. Svaka faza se razlikuje prema načinu izvođenja i u svakoj fazi može doći do velikih gubitaka žitarica ukoliko se ona se provodi kvalitetno. U razvijenim i nerazvijenim zemljama faze posliježetvenog sustava žitarica se provode na različite načine. Cilj ovog završnog rada je korištenjem dostupne znanstvene i stručne literature utvrditi koji čimbenici te kako i u kojem opsegu uzrokuju gubitke žitarica tijekom skladištenja. U Republici Hrvatskoj, postoji posliježetveni sustav koji je sličan posliježetvenom sustavu u razvijenim zemljama. Financijski gubici u Republici Hrvatskoj 2016. godine, ovisno o udjelu gubitaka od 2 do 10%, iznosili su od 76 335 180 do 381 675 900 HRK. Gubici koji nastaju u posliježetvenom sustavu teško se mogu potpuno eliminirati, ali uz pomoć napredne tehnologije i sustava mogu se smanjiti na što manji postotak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)