Pregled bibliografske jedinice broj: 1020871
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda
(The impact of edible packaging on the shelf life of food products)
Autori
Milić, Jakov David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Ščetar, Mario
Ključne riječi
jestivi filmovi ; rok trajnosti ; prehrambeni proizvodi
(edible films ; shelf life ; food products)
Sažetak
U ovom radu napravljen je pregled materijala od kojih se proizvode jestivi filmovi i prevlake, način njihove izrade, ispitana je njihova primjena te utjecaj na rok trajnosti i organoleptička svojstva prehrambenih proizvoda. Povećanjem svijesti o pravilnom zbrinjavanju ambalaže te pozitivnom učinku na prehrambene proizvode. Jestiva ambalaža se sve češće koristi kao zamjena za plastičnu ambalažu, koja je jedan od najvećih uzročnika onečišćenja okoliša. Prevlačenje voskovima i želatinom patentirano je 1800. godine, a jedan od najpoznatijih jestivih materijala je kolagen, koji se kao ovitak koristi u mesnoj industriji. Na kalifornijskoj pastrvi koja je presvučena filmom od želatine, zabilježeno je produljenje roka trajnosti od pet dana. Gubitak mase jagode koja je zaštićena kitozanom smanjeno je za 50 %, dok prženi krumpir premazan bademovom gumom upija 34 % manje ulja. Pri proizvodnji jestivih filmova, važan je materijal od kojeg se jestivi film izrađuje jer određuje postupak proizvodnje te kvalitetu konačnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija