Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1020871

Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda


Milić, Jakov David
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1020871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda
(The impact of edible packaging on the shelf life of food products)

Autori
Milić, Jakov David

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Ščetar, Mario

Ključne riječi
jestivi filmovi ; rok trajnosti ; prehrambeni proizvodi
(edible films ; shelf life ; food products)

Sažetak
U ovom radu napravljen je pregled materijala od kojih se proizvode jestivi filmovi i prevlake, način njihove izrade, ispitana je njihova primjena te utjecaj na rok trajnosti i organoleptička svojstva prehrambenih proizvoda. Povećanjem svijesti o pravilnom zbrinjavanju ambalaže te pozitivnom učinku na prehrambene proizvode. Jestiva ambalaža se sve češće koristi kao zamjena za plastičnu ambalažu, koja je jedan od najvećih uzročnika onečišćenja okoliša. Prevlačenje voskovima i želatinom patentirano je 1800. godine, a jedan od najpoznatijih jestivih materijala je kolagen, koji se kao ovitak koristi u mesnoj industriji. Na kalifornijskoj pastrvi koja je presvučena filmom od želatine, zabilježeno je produljenje roka trajnosti od pet dana. Gubitak mase jagode koja je zaštićena kitozanom smanjeno je za 50 %, dok prženi krumpir premazan bademovom gumom upija 34 % manje ulja. Pri proizvodnji jestivih filmova, važan je materijal od kojeg se jestivi film izrađuje jer određuje postupak proizvodnje te kvalitetu konačnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Ščetar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milić, Jakov David
Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Milić, J. (2019) 'Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\'{c}, Jakov David}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {jestivi filmovi, rok trajnosti, prehrambeni proizvodi}, title = {Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda}, keyword = {jestivi filmovi, rok trajnosti, prehrambeni proizvodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\'{c}, Jakov David}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {edible films, shelf life, food products}, title = {The impact of edible packaging on the shelf life of food products}, keyword = {edible films, shelf life, food products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font