Pregled bibliografske jedinice broj: 1020111
Štete od žitnog žiška (Sitophilus granarius) na različitim sortama durum pšenice
Štete od žitnog žiška (Sitophilus granarius) na različitim sortama durum pšenice, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Štete od žitnog žiška (Sitophilus granarius) na različitim sortama durum pšenice
(The damage of the wheat weevil on durum wheat varieties)
Autori
Genda, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Lemić, Darija
Ključne riječi
Sitophilus granarius, skladišni štetnici, durum pšenica
(Sitophilus granarius L., storage pests, durum wheat)
Sažetak
Pšenica je najvažnija krušna žitarica i najraširenija poljoprivredna kultura u svijetu. Uzgaja se kao meka i tvrda/durum pšenica. Zbog osobina ljepka koji određuje pekarsku kvalitetu tvrda ili durum pšenica pogodnija je u prehrambenoj industriji za razliku od meke pšenice. Durum pšenica među svim žitima ima najveći sadržaj bjelančevina u zrnu (pa zbog toga ima i caklavija zrna). Spremanje, skladištenje i čuvanje proizvoda zrna završna je faza u procesu proizvodnje. Veliki problem u skladištenju svih sorti pšenice predstavljaju skladišni štetnici. Žitni žižak (Sitophilus granarius L.) predstavlja najčešću vrstu koju možemo susresti u manjim seoskim skladištima i u velikim silosima. Cilj rada bio je utvrditi štetnost žitnog žiška na različitim sortama durum pšenice, te potencijal razmnožavanja žitnog žiška tijekom ishrane na zrnu različitih sorata durum pšenice. Istraživanje je provedeno na četiri različite sorte durum pšenice od koje je svaka imala po četiri repeticije. Istraživanje je trajalo 20 tjedana. U istraživanju su mjerene hektolitarska masa, težina uzorka u 210 mL, vlaga, masa uzorka te broj živih žižaka odnosno njihov potencijal razmnožavanja. Rezultati su potvrdili veliku štetnost žitnih žižaka na durum pšenicama. Od četiri istraživane sorte durum pšenice, sorta Tito Flavio najosjetljivija je na prisutnost žitnog žiška. U periodu od 16 tjedana 20 jedinki žitnog žiška pričinjava stopostotno oštećenje zrna durum pšenice, a već nakon 6 tjedana žišci povećavaju svoju populaciju za 10 puta. Postoji razlika u preferenciji žitnih žižaka na različite sorte durum pšenica, odnosno određene karakteristike zrna utječu na životni ciklus žitnog žiška, njegovo razmnožavanje, a time i na štetu koju pričinjava. Buduća istraživanja trebala bi utvrditi fizikalna i biokemijska svojstava zrna pojedinih sorata durum pšenice, te parametre koji su važni u prilagodbi štetnika na ishranu i potencijal razmnožavanja. Ta saznanja omogućila bi odabir točno određenih sorata za dugotrajniji proces skladištenja, dok bi osjetljivije sorte mogle biti odabrane za kratkotrajnije skladištenje, a time i brži izlaz na tržište.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)