Pregled bibliografske jedinice broj: 1019806
Utjecaj zamjene kukuruza sirutkom u prahu na konzumaciju i probavljivost obroka baziranog na sjenaži talijanskog ljulja
Utjecaj zamjene kukuruza sirutkom u prahu na konzumaciju i probavljivost obroka baziranog na sjenaži talijanskog ljulja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1019806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zamjene kukuruza sirutkom u prahu na konzumaciju i probavljivost obroka baziranog na sjenaži talijanskog ljulja
(The effect of corn replacement with dried whey on intake and digestibility of the ration based on Italian ryegrass)
Autori
Rudar, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2019
Stranica
20
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
kukuruz, sirutka u prahu, sjenaža talijanskog ljulja, konzumacija, probavljivost
(corn, powdered whey, Italian ryegrass silage, intake, digestability)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj zamjene mljevenog kukuruza sirutkom u prahu, kao dodatka sjenaži talijanskog ljulja, na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) obroka i in vivo probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživanje je postavljeno kao latinski kvadrat 4x4 s 4 kastrirana ovna i 4 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki kastrirani ovan. Životinje su hranjene sjenažom talijanskog ljulja uz dodatak 30 g koncentrata kg-1 M0, 75 koji se sastojao od 100% mljevenog zrna kukuruza (tretman A), 90% mljevenog zrna kukuruza i 10% sirutke u prahu (tretman B), 80% mljevenog zrna kukuruza i 20% sirutke u prahu (tretman ) i 70% mljevenog kukuruza i 30% sirutke u prahu (tretman D). Utvrđeno je da zamjena mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu od 10%, 20%, ili 30% ne utječe na ad libitum konzumaciju ST obroka niti na in vivo probavljivost ST obroka (P>0, 05) baziranog na sjenaži talijanskog ljulja u hranidbi kastriranih ovnova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)