Pregled bibliografske jedinice broj: 1019803
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva pulsirajućim električnim poljem (PEP)
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva pulsirajućim električnim poljem (PEP), 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1019803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva pulsirajućim električnim poljem (PEP)
(Extraction of bioactive compounds by pulsed electric field (PEF))
Autori
Metić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.09
Godina
2019
Stranica
15
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
neinvazivne metode, pulsirajuće električno polje, specijalizirani metaboliti, oprema
(noninvasive methods, pulsed electric field, specialized metabolites, equipment)
Sažetak
U posljednjih nekoliko desetljeća prehrambena industrija sve više se pokušava oduprijeti konvencionalnoj industriji s ciljem proizvodnje hrane visoke kvalitete. Stoga znanstvenici istražuju i implementiraju moderne tehnike, a koje uključuju neinvazivne metode u preradi hrane poput: mikrovalova, infracrvenog zračenja, ultrazvuka, pulsirajućeg električnog polja i ostalih. Pulsirajuće električno polje (PEP) pokazuje značajan potencijal za oporavak vrijednih sastojaka hrane (vitamina, minerala i bioaktivnih spojeva), s ekološkog i energetski održivog aspekta. PEP je netoplinska, ekološka i energetski prihvatljiva metoda koja se između ostalih operacija učinkovito koristi u ekstrakciji bioaktivnih spojeva iz biljnog materijala. PEP podrazumijeva vrlo kratko razdoblje električnog tretmana jačine 20 do 50 kV/cm u trajanju od nekoliko nano sekundi do nekoliko mikro sekundi, a koje probija biološku membranu te ona privremeno ili trajno gubi svoju polupropusnost. PEP se često koristi u kombinaciji s drugim neinvazivnim i netoplinskim procesima obrade hrane. Također, PEP učinkovito inaktivira većinu patogenih mikroorganizama i omogućuje adekvatnu sterilizaciju proizvoda. Iako su dokazane brojne prednosti upotrebe PEP-a u različitim tehnologijskim procesima za sada je glavni ograničavajući faktor njegove značajnije upotrebe visoka cijena opreme.
Izvorni jezik
Hrvatski