Pregled bibliografske jedinice broj: 1019542
Usporedba produktivnosti prehrambene industrije Hrvatske i Europske unije
Usporedba produktivnosti prehrambene industrije Hrvatske i Europske unije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1019542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba produktivnosti prehrambene industrije Hrvatske i Europske unije
(Comparison of productivity of food industry between Croatia and European Union)
Autori
Šestak, Marcel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2019
Stranica
21
Mentor
Hadelan, Lari
Ključne riječi
usporedba, prehrambena industrija, Hrvatska, EU
(comparison, food industry, Croatia, EU)
Sažetak
Prehrambena industrija najvažnija je industrijska grana u Hrvatskoj i jedna od strateških odrednica hrvatskog gospodarstva. Isto tako na razini Europske unije prehrambena industrija vodeća je industrijska grana prema prihodima, broju zaposlenih i udjelu u BDP-u. Zbog navedenog u radu je utvrđena konkurentnost hrvatske prehrambene industrije u odnosu na druge zemlje članice EU-a. Uz analizu trenutnih makroekonomskih sektorskih pokazatelja prehrambene industrije, prikazane su i promjene koje su se dogodile tijekom desetogodišnjeg razdoblja od 2007. do 2016. godine. Produktivnost iskazana omjerom prihoda djelatnosti prehrambene industrije i broja zaposlenih poslužila je za usporedbu učinkovitosti hrvatske prehrambene industrije s onom u drugim članicama Europske unije u 2016. godini. Produktivnost je utvrđena i na mikro razini pa su prema ovom pokazatelju uspoređena vodeća hrvatska poduzeća s njihovim europskim konkurentima u toj industrijskoj grani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija