Pregled bibliografske jedinice broj: 1019514
Aflatoksini u stočnoj hrani i mlijeku u Republici Hrvatskoj od 2012. do 2017.
Aflatoksini u stočnoj hrani i mlijeku u Republici Hrvatskoj od 2012. do 2017. // 12th International scientific/Professional conference, Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2019. str. 176-180 (predavanje, domaća recenzija, prošireni sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1019514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aflatoksini u stočnoj hrani i mlijeku u Republici Hrvatskoj od 2012. do 2017.
(Aflatoxins in Animal Feed and Milk in Republic of Croatia from 2012 to 2017)
Autori
Čuklić, Dražen ; Tušek, Tatjana ; Koren, Marcela Andreata, Jelen, Tatjana ; Gotić, Ivana ; Čuklić, Maja ; Bihar, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, stručni
Izvornik
12th International scientific/Professional conference, Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2019, 176-180
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.05.2019. - 29.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aflatoksini: stočna hrana ; mlijeko
(aflatoxins ; animal feed ; milk)
Sažetak
Mikotoksini, sekundarni metaboliti nastali u procesu metabolizma plijesni, imaju negativan biološki utjecaj na zdravlje ljudi i životinja. Jedan od značajnijih među njima, aflatoksin B1 zahtjeva kontinuirani monitoring u primarnoj proizvodnji hrane za goveda, dok je njegov metabolit aflatoksin M1 (AFM1) u mlijeku kancerogen za zdravlje ljudi. U razdoblju od 2013. do 2017. analizirano je 203 uzorka stočne hrane na aflatoksin B1 (AFB1). Rezultati istraživanja pokazali su da je 52, 2% uzoraka bilo pozitivno na AFB1 od kojih je 19, 02% imalo sadržaj iznad dopuštenih 20 µg/kg. Isto tako je u razdoblju od 2012. do 2017. analizirano 552 uzorka svježeg kravljeg mlijeka na AFM1. Rezultati istraživanja pokazali su da je 98, 7% uzoraka svježeg mlijeka bilo pozitivno na AFM1 od kojih je 57, 8% imalo sadržaj iznad dopuštenih 0, 05 µg/kg. Tijekom razdoblja od 2013. do 2015. uočen je porast sadržaja AFB1 u stočnoj hrani, kao i porast sadržaja AFM1 u mlijeku tijekom 2013.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci