Pregled bibliografske jedinice broj: 1019359
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri // Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 80 (2018), 6; 335-368 doi:10.33128/ag.80.6.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1019359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri
(Effect of ripeness and related growing practices on virginia tobacco. II. Total nitrogen, proteins, nicotine and reducing sugars)
Autori
Gršić, Kristina ; Čavlek, Miroslav
Izvornik
Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva (0002-1954) 80
(2018), 6;
335-368
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
virdžinijski duhan ; zrelost ; visina zalamanja ; metoda berbe ; kemijska svojstva
(virginia tobacco, ripeness, topping height, harvesting method, chemical properties)
Sažetak
Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts (CAB International)
- Agricola