Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1019359

Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri


Gršić, Kristina; Čavlek, Miroslav
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri // Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 80 (2018), 6; 335-368 doi:10.33128/ag.80.6.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1019359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri
(Effect of ripeness and related growing practices on virginia tobacco. II. Total nitrogen, proteins, nicotine and reducing sugars)

Autori
Gršić, Kristina ; Čavlek, Miroslav

Izvornik
Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva (0002-1954) 80 (2018), 6; 335-368

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
virdžinijski duhan ; zrelost ; visina zalamanja ; metoda berbe ; kemijska svojstva
(virginia tobacco, ripeness, topping height, harvesting method, chemical properties)

Sažetak
Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Duhanski institut Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Gršić (autor)

Avatar Url Miroslav Čavlek (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Gršić, Kristina; Čavlek, Miroslav
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri // Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 80 (2018), 6; 335-368 doi:10.33128/ag.80.6.1 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Gršić, K. & Čavlek, M. (2018) Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri. Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 80 (6), 335-368 doi:10.33128/ag.80.6.1.
@article{article, author = {Gr\v{s}i\'{c}, Kristina and \v{C}avlek, Miroslav}, year = {2018}, pages = {335-368}, DOI = {10.33128/ag.80.6.1}, keywords = {vird\v{z}inijski duhan, zrelost, visina zalamanja, metoda berbe, kemijska svojstva}, journal = {Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, doi = {10.33128/ag.80.6.1}, volume = {80}, number = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na vird\v{z}inijski duhan. II. Ukupni du\v{s}ik, bjelan\v{c}evine, nikotin i reduciraju\'{c}i \v{s}e\'{c}eri}, keyword = {vird\v{z}inijski duhan, zrelost, visina zalamanja, metoda berbe, kemijska svojstva} }
@article{article, author = {Gr\v{s}i\'{c}, Kristina and \v{C}avlek, Miroslav}, year = {2018}, pages = {335-368}, DOI = {10.33128/ag.80.6.1}, keywords = {virginia tobacco, ripeness, topping height, harvesting method, chemical properties}, journal = {Agronomski glasnik : Glasilo Hrvatskog agronomskog dru\v{s}tva}, doi = {10.33128/ag.80.6.1}, volume = {80}, number = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Effect of ripeness and related growing practices on virginia tobacco. II. Total nitrogen, proteins, nicotine and reducing sugars}, keyword = {virginia tobacco, ripeness, topping height, harvesting method, chemical properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts (CAB International)
  • Agricola


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font