Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1019046

Bioaktivni spojevi samoniklog medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)


Peša, Marija
Bioaktivni spojevi samoniklog medvjeđeg luka (Allium ursinum L.), 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1019046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni spojevi samoniklog medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)
(Bioactive compounds of wildgrown bear's garlic (Allium ursinum L.))

Autori
Peša, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
samoniklo bilje, bioaktivni spojevi, vitamin C, fenoli, antioksidacijski kapacitet
(wildgrown plants, bioactive compounds, vitamin C, phenolic compounds, antioxidant capacity)

Sažetak
Medvjeđi luk je samonikla biljka iz porodice sunovratki (Amaryllidaceae). U Hrvatskoj ova biljka raste u kontinentalnom i gorskom području, dok je na krajnjem jugu nema. Svi njeni dijelovi su jestivi, no najčešće se konzumiraju lukovice i listovi. Budući da nije zakonom zaštićena, lako je dostupna za konzumaciju i berbu. Osim što se koristi u kulinarstvu, ova biljka ima i mnoga ljekovitih svojstava. Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti razlike u sadržaju bioaktivnih komponenti u listovima medvjeđeg luka prikupljenih na različitim mikrolokacijama, te utvrditi razlike u sadržaju bioaktivnih spojeva biljaka u vegetativnoj i generativnoj fazi. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su kemijske analize: suhe tvari (%), pH-vrijednosti, ukupnih kiselina (%), vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg GAE/100 g svježe tvari), antioksidacijskog kapaciteta (µmol TE/L) te vrijednosti ukupnih klorofila i karotenoida (mg/g). Osim navedenih kemijskih analiza, utvrđene su morfološke i kromatske vrijednosti listova samonikog medvjeđeg luka na pet mikrolokacija ('Maksimir cesta', 'Maksimir potok', 'Vukomerec', 'Rude' i 'Tuškanac'). Iz morfoloških vrijednosti je utvrđeno da ispitivane populacije pripadaju formi ucrainicum te da duljina listova iznosi od 157, 38 do 202, 09 mm ovisno o mikrolokaciji i fazi rasta. Utvrđene su i razlike u količini vitamina C, prilikom čega je najveći sadržaj utvrđen prije cvatnje i iznosio je 63 mg/100 g na lokaciji 'Vukomerec'. Općenito, za vrijeme cvatnje se kod svih uzoraka, na svim lokacijama smanjio sadržaj navedenog vitamina. Količine ukupnih fenola u ovom istraživanju iznosile su od 132, 15 do 191, 14 mg GAE/100 g ovisno o lokaciji i fazi rasta. Za vrijeme cvatnje antioksidacijski kapacitet se povećao na svim lokacijama te je iznosio od 2141, 29 do 2230, 66 µmol TE/L. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je da faza rasta i mikrolokacija sa svojim pedoklimatskim čimbenicima utječu na sadržaj bioaktivnih komponenti, a time i na nutritivni sastav biljke. Također se iz ovog rada može utvrditi da su listovi medvjeđeg luka vrijedan izvor vitamina C i brojnih drugih antioksidansa.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peša, Marija
Bioaktivni spojevi samoniklog medvjeđeg luka (Allium ursinum L.), 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Peša, M. (2019) 'Bioaktivni spojevi samoniklog medvjeđeg luka (Allium ursinum L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{s}a, Marija}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {samoniklo bilje, bioaktivni spojevi, vitamin C, fenoli, antioksidacijski kapacitet}, title = {Bioaktivni spojevi samoniklog medvje\djeg luka (Allium ursinum L.)}, keyword = {samoniklo bilje, bioaktivni spojevi, vitamin C, fenoli, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{s}a, Marija}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {wildgrown plants, bioactive compounds, vitamin C, phenolic compounds, antioxidant capacity}, title = {Bioactive compounds of wildgrown bear's garlic (Allium ursinum L.)}, keyword = {wildgrown plants, bioactive compounds, vitamin C, phenolic compounds, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font