Pregled bibliografske jedinice broj: 1018983
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Primorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Primorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala // Zbornik radova s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Split : Osijek, 2019. str. 137-145 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1018983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Primorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala
(Quality assessment of honey in coffe bars located in Primorsko-goranska and Istra county by determining hydroxymethylfurfural concentration)
Autori
Kvrgić, Kristina ; Mišetić Ostojić, Dijana ; Džafić, Natalija ; Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M. - Split : Osijek, 2019, 137-145
ISBN
978-953-7803-10-0
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med ; hidroksimetilfurfural ; kvaliteta
(honey ; hydroxymethylfurfural ; quality)
Sažetak
Med je prirodni proizvod koji se koristi u prehrani od pamtivijeka. Medonosne pčele (Apis mellifera) prikupljaju nektar medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, mijenjaju ga, dehidriraju i pohranjuju u saće. Zbog porasta svijesti o važnosti pravilne prehrane u očuvanju zdravlja, sve više potrošača koristi med za zaslađivanje umjesto konzumnog šećera, budući med osim velikog udjela šećera (uglavnom fruktoze i glukoze) sadrži i mnoge biološki vrijedne sastojke poput fenolnih komponenti, flavonoida, enzima, organskih kiselina, minerala i vitamina. Svrha ovog istraživanja bila je ispitati kvalitetu meda dostupnog potrošačima u ugostiteljskim objektima u Primorskogoranskoj i Istarskoj županiji, u pogledu sadržaja hidroksimetilfurfurala (HMF) kao pokazatelja svježine i termičke obrade meda. Prisustvo HMF-a ispitano je u 30 uzoraka cvjetnog meda metodom tekućinske kromatografije visokog učinka sa detektorom sa nizom dioda. U 17 % uzoraka određeni maseni udio HMF bio je veći od najveće dopuštene količine definirane Pravilnikom o medu, što upućuje na potrebu razvoja sustava praćenja kvalitete meda na tržištu Republike Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb