Pregled bibliografske jedinice broj: 1018718
Stavovi oboljelih/izliječenih od karcinoma debelog crijeva prema prehrani u Međimurskoj županiji
Stavovi oboljelih/izliječenih od karcinoma debelog crijeva prema prehrani u Međimurskoj županiji // Hranom do zdravlja : zbornik radova s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambenotehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 29-44 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1018718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi oboljelih/izliječenih od karcinoma debelog crijeva prema prehrani u Međimurskoj županiji
(Attitudes towards diet of people who are suffering from/who have beat colorectal cancer in Međimurje county)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Pečet, Julija ; Racz, Aleksandar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Hranom do zdravlja : zbornik radova s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
/ Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambenotehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 29-44
ISBN
978-953-7005-61-0
Skup
11th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ = 11. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18.10.2018. - 19.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
karcinoma debelog crijeva ; prehrana ; medicinska sestra ; edukacija
(colon cancer ; diet ; nurse ; education)
Sažetak
Zbog svoje frekventnosti, karcinom debelog crijeva predstavlja velik javno zdravstveni problem koji u određenoj mjeri može biti kontroliran modifikacijom prehrane. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove oboljelih, odnosno izliječenih, od karcinoma debelog crijeva prema prehrani te njihove razlike s obzirom na dob, spol te trenutno zdravstveno stanje. Istraživanje je provedeno u obliku dobrovoljne i anonimne ankete na odjelima dnevne bolnice, abdominalne kirurgije, gastroenterologije i onkologije Županijske bolnice Čakovec, ambulantama obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja Čakovec, udruge ILCO Čakovec te među dobrovoljnim sudionicima. Reprezentativan uzorak činila je 61 osoba koje su odgovarale na 19 pitanja postavljenih onima oboljelim od karcinoma debelog crijeva, odnosno 20 pitanja postavljenih izliječenima od istog. Mogućnost upisivanja odgovora postojala je kod 4 pitanja, dok su pri ostalima odgovori bili ponuđeni. Podaci su obrađeni deskriptivnom statistikom. Dobiveni rezultati pokazuju da iako svega 67, 2 % ispitanih smatra kako je njihov način prehrane bio faktor rizika za nastanak bolesti, njih 88, 5 % modificiralo je prehranu nakon postavljene dijagnoze. Vodeću poziciju među namirnicama izbačenim iz prehrane zauzima meso, a među onim uvedenim to je povrće. Ispitanici provedenog istraživanja pridaju manju pozornost prevenciji nego liječenju već nastalog karcinoma debelog crijeva, a motiviranost za promjenom u prehrani pada proporcionalno prolazu vremena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb,
Sveučilište Sjever, Koprivnica