Pregled bibliografske jedinice broj: 1018401
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 39-46 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1018401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti
(Biological detoxification of mycotoxins: current knowledge and future aspects)
Autori
Pleadin, Jelka ; Zadravec, Manuela ; Frece, Jadranka ; Rezić, Tonči ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 14
(2019), 1-2;
39-46
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikotoksini ; detoksifikacija ; biološke metode ; hrana ; hrana za životinje
(mycotoxins ; detoxification ; biological methods ; food ; feed)
Sažetak
Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Manuela Zadravec
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Ivana Kmetič
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Tonči Rezić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts