Pregled bibliografske jedinice broj: 1018159
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka // Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, 56 (2006), 3; 221-232 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1018159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka
Autori
Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka (0026-704X) 56
(2006), 3;
221-232
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
patvorenje ; mlijeko ; sir ; metode za dokazivanje patvorenja
Sažetak
U odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda u svijetu proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem se mijenjaju svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK (deoksiribonukleinska kiselina) epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA (Enzyme - Linked Immunosorbent Assay), kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA