Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1016240

Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja


Pufek, Paula
Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1016240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja
(Effect of treatment time with sodium ascorbate solution on the quality of minimally processed potato during storage)

Autori
Pufek, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2019

Stranica
32

Mentor
Repajić, Maja

Ključne riječi
kvaliteta, minimalno procesirani krumpir, otopina natrijeva askorbata, skladištenje
(quality, minimally processed potato, sodium ascorbate solution, storage)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira (MPK) tijekom skladištenja. MPK tretiran je otopinom natrijeva askorbata 3, 5, 7 i 10 minuta, pakiran u vakuumu i skladišten 8 dana pri 10 °C. Tijekom skladištenja 1., 4. i 8. dan u uzorcima sirovog MPK određeni su ukupna suha tvar (%), pH, parametri boje i teksture te senzorska opća prihvatljivost. Nadalje, isti uzorci MPK su termički obrađeni kuhanjem te je u kuhanim uzorcima MPK određena ukupna suha tvar (%), pH i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost. Rezultati statističke obrade pokazali su da duljina tretmana otopinom natrijeva askorbata i vrijeme skladištenja statistički značajno ne utječu na analizirane parametre u sirovom MPK, dok se u kuhanom MPK tijekom skladištenja statistički značajno smanjuje pH. Temeljem svih rezultata može se zaključiti da je 3 minute tretmana otopinom natrijeva askorbata dovoljno učinkovito, pri čemu MPK zadržava kvalitetu tijekom 8 dana skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) (Levaj, Branka, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pufek, Paula
Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pufek, P. (2019) 'Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladištenja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pufek, Paula}, year = {2019}, pages = {32}, keywords = {kvaliteta, minimalno procesirani krumpir, otopina natrijeva askorbata, skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj vremena tretmana otopinom natrijeva askorbata na kvalitetu minimalno procesiranog krumpira tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {kvaliteta, minimalno procesirani krumpir, otopina natrijeva askorbata, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pufek, Paula}, year = {2019}, pages = {32}, keywords = {quality, minimally processed potato, sodium ascorbate solution, storage}, title = {Effect of treatment time with sodium ascorbate solution on the quality of minimally processed potato during storage}, keyword = {quality, minimally processed potato, sodium ascorbate solution, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font