Pregled bibliografske jedinice broj: 1016236
Utjecaj ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na udio fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u sjemenkama komorača
Utjecaj ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na udio fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u sjemenkama komorača, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1016236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na udio fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u sjemenkama komorača
(The impact of pressurized liquid extraction on total phenols, total flavonoids and antioxidant capacity of fennel seeds)
Autori
Tonković, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Repajić, Maja
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet, fenoli, flavonoidi, komorač, PLE
(antioxidant capacity, fennel, flavonoids, phenols, PLE)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je optimirati uvjete ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (PLE) za izolaciju ukupnih fenola i ukupnih flavonoida iz odmašćenih sjemenki komorača uzastopnom ekstrakcijom 30 %-tnom vodenom otopinom acetona te 30 %-tnom vodenom otopinom metanola. Također, u svim dobivenim ekstraktima određen je antioksidacijski kapacitet. Koncentracije ukupnih fenola u acetonskim ekstraktima određene su u rasponu od 302, 66 - 469, 10 mg/100 g, a u metanolnim ekstraktima od 87, 19 - 107, 00 mg/100 g. Najveći prinosi ukupnih fenola uz 30 %-tni aceton kao ekstrakcijsko otapalo dobiveni su pri 100 oC/3 ciklusa, a uz 30 %-tni metanol pri 100 oC/1 ciklus. Koncentracije ukupnih flavonoida u acetonskim ekstraktima određene su u rasponu od 41, 90 - 76, 90 mg/100 g, a u metanolnim ekstraktima od 12, 78 - 19, 01 mg/100 g. Najveći prinosi ukupnih flavonoida dobiveni su pri 100 oC/3 ciklusa u ekstrakciji s oba otapala. Znatno viši antioksidacijski kapacitet određen je u acetonskim ekstraktima, gdje se ujedno pokazala vrlo visoka korelacija između antioksidacijskog kapaciteta i udjela ukupnih fenola te ukupnih flavonoida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Repajić
(mentor)