Pregled bibliografske jedinice broj: 1016218
Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja
Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 68-81 doi:10.31727/gzb.42.4.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1016218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja
(Study of various berry fruit quality during storage)
Autori
Repajić, Maja ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Vujević, Predrag ; Ćurić, Duška ; Levaj, Branka
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 4;
68-81
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
borovnice, jagode, kupine, maline, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva
(blueberries, strawberries, blackberries, raspberries, physico-chemical and sensory properties)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati fizikalno-kemijska i senzorska svojstva plodova više sorti kupina, jagoda, malina i borovnica uzgojenih u neposrednoj okolici Zagreba tijekom 7 dana skladištenja pri 4 °C u svrhu boljeg poznavanja svojstava sorti uzgojenih u Hrvatskoj. Shodno tome, 1., 4. i 7. dan skladištenja provedeno je određivanje topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupne kiselosti, parametara boje (CIELab), tvrdoće pomoću teksturometra i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost, a mikrobiološka analiza provedena je samo 1. dan. Temeljem dobivenih rezultata pokazalo se da su se od svih ispitivanih vrsta voća borovnice pokazale najstabilnijima tijekom skladištenja te su senzorski dobro ocijenjene i to posebno sorta 'Duke' iz ekološkog uzgoja. Za druge sorte i općenito druge vrste, pozitivan utjecaj ekološkog uzgoja nije uočen. Među ispitivanim sortama kupina sorta 'Thornfree' se pokazala najstabilnijom, a sorta 'Tulameen' je bila najstabilnija i najbolje senzorski ocijenjena sorta malina. Jagode nisu pokazale zadovoljavajuću stabilnost tijekom 7 dana skladištenja, pri čemu se sorta 'Joly' pokazala najboljom do 4. dana skladištenja. Općenito, uspoređujući sorte koje su se u pojedinim vrstama istaknule kao najbolje primjećuje se da su imale visok udio topljive suhe tvari i nižu ukupnu kiselost te da se za jagodu i malinu preferirala svjetlija boja i srednja tvrdoća plodova, a za kupinu i borovnicu tamnija boja te tvrđi plodovi. Rezultati mikrobiološke analize upućuju na potrebu za primjenom strožih higijenskih mjera tijekom berbe i rukovanja voćem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-09.01/279 - Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine (Ćurić, Duška, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(autor)
Maja Repajić
(autor)
Branka Levaj
(autor)
Predrag Vujević
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)