Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1016218

Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja


Repajić, Maja; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Vujević, Predrag; Ćurić, Duška; Levaj, Branka
Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 68-81 doi:10.31727/gzb.42.4.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1016218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja
(Study of various berry fruit quality during storage)

Autori
Repajić, Maja ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Vujević, Predrag ; Ćurić, Duška ; Levaj, Branka

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 4; 68-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
borovnice, jagode, kupine, maline, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva
(blueberries, strawberries, blackberries, raspberries, physico-chemical and sensory properties)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati fizikalno-kemijska i senzorska svojstva plodova više sorti kupina, jagoda, malina i borovnica uzgojenih u neposrednoj okolici Zagreba tijekom 7 dana skladištenja pri 4 °C u svrhu boljeg poznavanja svojstava sorti uzgojenih u Hrvatskoj. Shodno tome, 1., 4. i 7. dan skladištenja provedeno je određivanje topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupne kiselosti, parametara boje (CIELab), tvrdoće pomoću teksturometra i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost, a mikrobiološka analiza provedena je samo 1. dan. Temeljem dobivenih rezultata pokazalo se da su se od svih ispitivanih vrsta voća borovnice pokazale najstabilnijima tijekom skladištenja te su senzorski dobro ocijenjene i to posebno sorta 'Duke' iz ekološkog uzgoja. Za druge sorte i općenito druge vrste, pozitivan utjecaj ekološkog uzgoja nije uočen. Među ispitivanim sortama kupina sorta 'Thornfree' se pokazala najstabilnijom, a sorta 'Tulameen' je bila najstabilnija i najbolje senzorski ocijenjena sorta malina. Jagode nisu pokazale zadovoljavajuću stabilnost tijekom 7 dana skladištenja, pri čemu se sorta 'Joly' pokazala najboljom do 4. dana skladištenja. Općenito, uspoređujući sorte koje su se u pojedinim vrstama istaknule kao najbolje primjećuje se da su imale visok udio topljive suhe tvari i nižu ukupnu kiselost te da se za jagodu i malinu preferirala svjetlija boja i srednja tvrdoća plodova, a za kupinu i borovnicu tamnija boja te tvrđi plodovi. Rezultati mikrobiološke analize upućuju na potrebu za primjenom strožih higijenskih mjera tijekom berbe i rukovanja voćem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-09.01/279 - Primjena vakuumskog hlađenja u proizvodnji hrane produljene trajnosti i svježine (Ćurić, Duška, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Repajić, Maja; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Vujević, Predrag; Ćurić, Duška; Levaj, Branka
Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 68-81 doi:10.31727/gzb.42.4.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Repajić, M., Markov, K., Frece, J., Vujević, P., Ćurić, D. & Levaj, B. (2019) Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja. Glasnik zaštite bilja, 42 (4), 68-81 doi:10.31727/gzb.42.4.9.
@article{article, author = {Repaji\'{c}, Maja and Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and Vujevi\'{c}, Predrag and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Levaj, Branka}, year = {2019}, pages = {68-81}, DOI = {10.31727/gzb.42.4.9}, keywords = {borovnice, jagode, kupine, maline, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.4.9}, volume = {42}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Studija kvalitete plodova vi\v{s}e vrsta jagodastog vo\'{c}a tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {borovnice, jagode, kupine, maline, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva} }
@article{article, author = {Repaji\'{c}, Maja and Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and Vujevi\'{c}, Predrag and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Levaj, Branka}, year = {2019}, pages = {68-81}, DOI = {10.31727/gzb.42.4.9}, keywords = {blueberries, strawberries, blackberries, raspberries, physico-chemical and sensory properties}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.4.9}, volume = {42}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Study of various berry fruit quality during storage}, keyword = {blueberries, strawberries, blackberries, raspberries, physico-chemical and sensory properties} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font