Pregled bibliografske jedinice broj: 1014897
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 4; 410-417 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1014897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
(Microbiological safety of kitchen salt on the market)
Autori
Bartol, Ana-Marija ; Zdolec, Nevijo ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21
(2019), 4;
410-417
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kuhinjska sol, aerobne mezofilne bakterije, plijesni
(kitchen salt, aerobic mesophilic bacteria, moulds)
Sažetak
Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na deset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts