Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1014897

Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu


Bartol, Ana-Marija; Zdolec, Nevijo; Mrkonjić Fuka, Mirna; Kozačinski, Lidija
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 4; 410-417 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1014897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
(Microbiological safety of kitchen salt on the market)

Autori
Bartol, Ana-Marija ; Zdolec, Nevijo ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 4; 410-417

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kuhinjska sol, aerobne mezofilne bakterije, plijesni
(kitchen salt, aerobic mesophilic bacteria, moulds)

Sažetak
Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na deset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bartol, Ana-Marija; Zdolec, Nevijo; Mrkonjić Fuka, Mirna; Kozačinski, Lidija
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 4; 410-417 (domaća recenzija, članak, stručni)
Bartol, A., Zdolec, N., Mrkonjić Fuka, M. & Kozačinski, L. (2019) Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (4), 410-417.
@article{article, author = {Bartol, Ana-Marija and Zdolec, Nevijo and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2019}, pages = {410-417}, keywords = {kuhinjska sol, aerobne mezofilne bakterije, plijesni}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost kuhinjske soli na tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {kuhinjska sol, aerobne mezofilne bakterije, plijesni} }
@article{article, author = {Bartol, Ana-Marija and Zdolec, Nevijo and Mrkonji\'{c} Fuka, Mirna and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2019}, pages = {410-417}, keywords = {kitchen salt, aerobic mesophilic bacteria, moulds}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Microbiological safety of kitchen salt on the market}, keyword = {kitchen salt, aerobic mesophilic bacteria, moulds} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font