Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1014807

LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja


Klisović, Dora
LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja, 2018., diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka


CROSBI ID: 1014807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja
(LC-MS/MS analysis of the fenolic content from olive leaf tea cultivars Istarska bjelica, Leccino and Buža, with the aim of optimization of a fuctional product)

Autori
Klisović, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Odjel za biotehnologiju

Mjesto
Rijeka

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
52

Mentor
Kraljević Pavelić, Sandra

Ključne riječi
Čaj od maslinovog lišća, funkcionalni proizvod, LC-QQQ, polifenoli, sorte masline
(Olive leaf tea, functional products, LC-QQQ, polyphenols, olive cultivars)

Sažetak
Poznato je da fenoli maslinovog ulja imaju širok raspon pozitivnog djelovanja, ali je manje poznato da se te blagotvorne komponente nalaze i u ostalim dijelovima stabla masline. Upravo stoga, ovaj je rad usmjeren na analizu lišća maslina. Nedavna istraživanja sastava maslinovog lišća pokazala su kako se u lišću masline nalazi visoka količina polifenola, čime se može objasniti prethodno poznata antibakterijska, antivirusna i antimikrobna aktivnost. Cilj diplomskog rada bio je utvrđivanje potencijala lišća sorti masline Buža, Istarska Bjelica i Leccino, kao prirodnog izvora polifenola pogodnih za svakodnevnu konzumaciju u obliku čaja. Specifično se pratio utjecaj sorte masline, vremena i temperature maceracije na sadržaj polifenola. Na temelju dobivenih rezultata provedena je optimizacija pripreme čaja. Razina uspješnosti optimizirane metode utvrđena je s organskom ekstrakcijom u metanolu. Analiza polifenolnog sadržaja provedena je na masenom spektrometru s trostrukim kvadropolom (LC-QQQ). Naposljetku, uz pomoć Design-Expert softvera dizajnirane su mješavine čaja na temelju željenog sastava polifenola. Rezultati su pokazali utjecaj sorte masline i načina pripreme na kvantitativni i kvalitativni sastav polifenola. Najviša količina ukupnih fenola pronađena je u uzorcima čaja Istarske bjelice u čijoj se pripremi koristila kipuća voda, uz maceraciju od 15 min. Uzorci sorti Buža i Leccino, iako su sadržavali manje ukupne količine polifenola, istaknuli su se po raznolikosti polifenolnog sastava. Ovim radom dobili smo važne spoznaje o utjecaju sorte masline na kvantitativni i kvalitativni fenolni sastav. Opis monosortnih uzoraka čaja omogućuje daljnji razvoj funkcionalnog čaja s blagotvorinim učincima na zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju

Citiraj ovu publikaciju:

Klisović, Dora
LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja, 2018., diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
Klisović, D. (2018) 'LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja', diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klisovi\'{c}, Dora}, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {\v{C}aj od maslinovog li\v{s}\'{c}a, funkcionalni proizvod, LC-QQQ, polifenoli, sorte masline}, title = {LC-MS/MS analiza sadr\v{z}aja fenola u \v{c}aju li\v{s}\'{c}a masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Bu\v{z}a u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog \v{c}aja}, keyword = {\v{C}aj od maslinovog li\v{s}\'{c}a, funkcionalni proizvod, LC-QQQ, polifenoli, sorte masline}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klisovi\'{c}, Dora}, year = {2018}, pages = {52}, keywords = {Olive leaf tea, functional products, LC-QQQ, polyphenols, olive cultivars}, title = {LC-MS/MS analysis of the fenolic content from olive leaf tea cultivars Istarska bjelica, Leccino and Bu\v{z}a, with the aim of optimization of a fuctional product}, keyword = {Olive leaf tea, functional products, LC-QQQ, polyphenols, olive cultivars}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font