Pregled bibliografske jedinice broj: 1014807
LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja
LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog čaja, 2018., diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1014807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
LC-MS/MS analiza sadržaja fenola u čaju lišća
masline sorti Istarska bjelica, Leccino i Buža
u svrhu optimizacije formulacije funkcionalnog
čaja
(LC-MS/MS analysis of the fenolic content from
olive leaf tea cultivars Istarska bjelica,
Leccino and Buža, with the aim of optimization
of a fuctional product)
Autori
Klisović, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
52
Mentor
Kraljević Pavelić, Sandra
Ključne riječi
Čaj od maslinovog lišća, funkcionalni proizvod, LC-QQQ, polifenoli, sorte masline
(Olive leaf tea, functional products, LC-QQQ, polyphenols, olive cultivars)
Sažetak
Poznato je da fenoli maslinovog ulja imaju širok raspon pozitivnog djelovanja, ali je manje poznato da se te blagotvorne komponente nalaze i u ostalim dijelovima stabla masline. Upravo stoga, ovaj je rad usmjeren na analizu lišća maslina. Nedavna istraživanja sastava maslinovog lišća pokazala su kako se u lišću masline nalazi visoka količina polifenola, čime se može objasniti prethodno poznata antibakterijska, antivirusna i antimikrobna aktivnost. Cilj diplomskog rada bio je utvrđivanje potencijala lišća sorti masline Buža, Istarska Bjelica i Leccino, kao prirodnog izvora polifenola pogodnih za svakodnevnu konzumaciju u obliku čaja. Specifično se pratio utjecaj sorte masline, vremena i temperature maceracije na sadržaj polifenola. Na temelju dobivenih rezultata provedena je optimizacija pripreme čaja. Razina uspješnosti optimizirane metode utvrđena je s organskom ekstrakcijom u metanolu. Analiza polifenolnog sadržaja provedena je na masenom spektrometru s trostrukim kvadropolom (LC-QQQ). Naposljetku, uz pomoć Design-Expert softvera dizajnirane su mješavine čaja na temelju željenog sastava polifenola. Rezultati su pokazali utjecaj sorte masline i načina pripreme na kvantitativni i kvalitativni sastav polifenola. Najviša količina ukupnih fenola pronađena je u uzorcima čaja Istarske bjelice u čijoj se pripremi koristila kipuća voda, uz maceraciju od 15 min. Uzorci sorti Buža i Leccino, iako su sadržavali manje ukupne količine polifenola, istaknuli su se po raznolikosti polifenolnog sastava. Ovim radom dobili smo važne spoznaje o utjecaju sorte masline na kvantitativni i kvalitativni fenolni sastav. Opis monosortnih uzoraka čaja omogućuje daljnji razvoj funkcionalnog čaja s blagotvorinim učincima na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju