Pregled bibliografske jedinice broj: 1013796
Primjena protektivnih matriksa i metoda za proizvodnju probiotičkih bakterija.
Primjena protektivnih matriksa i metoda za proizvodnju probiotičkih bakterija. // 9. sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA
Zagreb, Hrvatska, 2017. (poster, recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1013796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena protektivnih matriksa i metoda za proizvodnju probiotičkih bakterija.
(Application of protective matrix and methods for the production of probiotic bacteria.)
Autori
Zorić, K., Banić, M., Leboš Pavunc, A., Uroić, K., Novak, J., Kos, B., Šušković, J.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
9. sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.10.2017. - 21.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija
(probiotics, microencapuslation, lyophilization)
Sažetak
U Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu su razvijene i primijenjene metode mikroinkapsulacije i liofilizacije probiotičkih bakterija, uz korištenje protektivnih matriksa, kako bi se povećalo preživljavanje probiotičkih bakterija tijekom čuvanja proizvoda i pri prolasku kroz probavni sustav nakon konzumacije, te produžio vijek trajanja probiotičkog pripravka. Ustanovljen je zaštitni učinak mikroinkapsulacijskog materijala i dodanih lioprotektora tijekom i nakon liofilizacije. Naime, učinkovitost probiotičkih bakterija u komercijalnim pripravcima zbog smanjenja broja živih bakterijskih stanica tijekom skladištenja je povod za istraživanja kojima je cilj razvoj tehnologija koje će unaprijediti proizvodnju probiotika. Stoga su glavni parametri za unaprjeđenje procesa proizvodnje probiotičkih bakterijskih sojeva za komercijalnu primjenu: povećanje otpornosti bakterijskih stanica na stres tijekom procesiranja i skladištenja i zaštitni učinak mikroinkapsulacijskih materijala i lioprotektora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Banić
(autor)
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Ksenija Uroić
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Katarina Butorac
(autor)
Andreja Leboš-Pavunc
(autor)