Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013718

Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike


Vinković, Tomislav; Tkalec, Monika; Parađiković, Nada; Ravnjak, Boris; Kraljičak, Jasna; Stošić, Miro
Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike
Osijek: VIN grafika j.d.o.o., 2018


CROSBI ID: 1013718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike
(Autochtonous Baranyan spice pepper production)

Autori
Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Nada ; Ravnjak, Boris ; Kraljičak, Jasna ; Stošić, Miro

Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (nedefinirano)

Izdavač
VIN grafika j.d.o.o.

Grad
Osijek

Godina
2018

Stranica
43

Ključne riječi
paprika ; proizvodnja ; autohtona sorta
(pepper ; production ; autochtonous cultivar)

Sažetak
Proizvodnja i korištenje začinske paprike je tradicija na našem području. Začinska paprika je sastavni dio velikog broja prehrambenih proizvoda te se koristi kao začin u tradicionalnoj kuhinji. Začinska paprika se proizvodi uglavnom na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupna površina se procjenjuje na 40-50 ha na cijelom području RH. Značajne proizvodne površine začinske paprike se nalaze na istočnom dijelu države, točnije u Slavoniji i Baranji. Međutim, svi proizvođači koji proizvode začinsku papriku već dugi niz godina dobavljaju sjeme od stranih sjemenskih kuća ili u susjednoj Mađarskoj. Najpoznatije sorte začinske paprike su tako Szegedi 80 ili Kalocsai V2 od kojih je prva slatka, a druga je ljuta sorta začinske paprike. Aktivnostima kroz projekt očuvanja biljnih genetskih izvora koje financira Ministarstvo poljoprivrede (Nacionalna banka biljnih genetskih izvora), do 2018. godine prikupljeno je više primki sjemena autohtone začinske paprike na području Baranje. Na temelju procjene rasta i razvoja te gospodarskih svojstava, izdvojene su dvije sorte paprike i to jedna slatka i jedna ljuta autohtona sorta. Budući da se radi o sortama za koje ne postoji definirana tehnologija proizvodnje, cilj ovog VIP projekta je bio definirati tehnologiju proizvodnje autohtone začinske paprike provođenjem dvogodišnjeg poljskog pokusa. Nakon provedenog istraživanja i dobivenih rezultata, isti su objedinjeni u ovaj priručnik koji je prema tome jedinstven prikaz proizvodne tehnologije baranjske začinske paprike – autohtone sorte s izrazito velikim genetskim potencijalom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Vinković, Tomislav; Tkalec, Monika; Parađiković, Nada; Ravnjak, Boris; Kraljičak, Jasna; Stošić, Miro
Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike
Osijek: VIN grafika j.d.o.o., 2018
Vinković, T., Tkalec, M., Parađiković, N., Ravnjak, B., Kraljičak, J. & Stošić, M. (2018) Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike. Osijek. VIN grafika j.d.o.o..
@unknown{unknown, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav and Tkalec, Monika and Para\djikovi\'{c}, Nada and Ravnjak, Boris and Kralji\v{c}ak, Jasna and Sto\v{s}i\'{c}, Miro}, year = {2018}, pages = {43}, keywords = {paprika, proizvodnja, autohtona sorta}, title = {Proizvodnja autohtone baranjske za\v{c}inske paprike}, keyword = {paprika, proizvodnja, autohtona sorta}, publisher = {VIN grafika j.d.o.o.}, publisherplace = {Osijek} }
@unknown{unknown, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav and Tkalec, Monika and Para\djikovi\'{c}, Nada and Ravnjak, Boris and Kralji\v{c}ak, Jasna and Sto\v{s}i\'{c}, Miro}, year = {2018}, pages = {43}, keywords = {pepper, production, autochtonous cultivar}, title = {Autochtonous Baranyan spice pepper production}, keyword = {pepper, production, autochtonous cultivar}, publisher = {VIN grafika j.d.o.o.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font