Pregled bibliografske jedinice broj: 1013718
Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike
Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike
Osijek: VIN grafika j.d.o.o., 2018
CROSBI ID: 1013718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja autohtone baranjske začinske paprike
(Autochtonous Baranyan spice pepper production)
Autori
Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Nada ; Ravnjak, Boris ; Kraljičak, Jasna ; Stošić, Miro
Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (nedefinirano)
Izdavač
VIN grafika j.d.o.o.
Grad
Osijek
Godina
2018
Stranica
43
Ključne riječi
paprika ; proizvodnja ; autohtona sorta
(pepper ; production ; autochtonous cultivar)
Sažetak
Proizvodnja i korištenje začinske paprike je tradicija na našem području. Začinska paprika je sastavni dio velikog broja prehrambenih proizvoda te se koristi kao začin u tradicionalnoj kuhinji. Začinska paprika se proizvodi uglavnom na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupna površina se procjenjuje na 40-50 ha na cijelom području RH. Značajne proizvodne površine začinske paprike se nalaze na istočnom dijelu države, točnije u Slavoniji i Baranji. Međutim, svi proizvođači koji proizvode začinsku papriku već dugi niz godina dobavljaju sjeme od stranih sjemenskih kuća ili u susjednoj Mađarskoj. Najpoznatije sorte začinske paprike su tako Szegedi 80 ili Kalocsai V2 od kojih je prva slatka, a druga je ljuta sorta začinske paprike. Aktivnostima kroz projekt očuvanja biljnih genetskih izvora koje financira Ministarstvo poljoprivrede (Nacionalna banka biljnih genetskih izvora), do 2018. godine prikupljeno je više primki sjemena autohtone začinske paprike na području Baranje. Na temelju procjene rasta i razvoja te gospodarskih svojstava, izdvojene su dvije sorte paprike i to jedna slatka i jedna ljuta autohtona sorta. Budući da se radi o sortama za koje ne postoji definirana tehnologija proizvodnje, cilj ovog VIP projekta je bio definirati tehnologiju proizvodnje autohtone začinske paprike provođenjem dvogodišnjeg poljskog pokusa. Nakon provedenog istraživanja i dobivenih rezultata, isti su objedinjeni u ovaj priručnik koji je prema tome jedinstven prikaz proizvodne tehnologije baranjske začinske paprike – autohtone sorte s izrazito velikim genetskim potencijalom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Boris Ravnjak
(autor)
Nada Parađiković
(autor)
Miro Stošić
(autor)