Pregled bibliografske jedinice broj: 1013465
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1013465 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz instant
kava primjenom diferencijalne pulsne voltametrije
(Characterization of Chlorogenic Acids in Instant
Coffee Using Differential Pulse Voltammetry)
Autori
Jurić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.06
Godina
2019
Stranica
40
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
instant kava ; klorogenske kiseline ; diferencijalna pulsna voltametrija ; ukupni poilfenoli ; Folin-Ciocalteu metoda
(Instant coffee ; chlorogenic acids ; differential pulse voltammetry ; total polyphenols ; Folin-Ciocalteu method)
Sažetak
Kava je jedan od omiljenih napitaka uz čaj i kakao te predstavlja jedan od izvora klorogenskih kiselina u svakodnevnoj prehrani. Klorogenske kiseline ubrajaju se u grupu hidroksicimetnih kiselina poznatih po svom zaštitnom utjecaju na zdravlje ljudi. Zadatak ovog diplomskog rada bio je primjena diferencijalne pulsne voltametrije na elektrokemijsko ponašanje klorogenskih kiselina u instant kavama (Jacobs Monarch, Nescaffé Gold, Jacobs Cronat Gold i Franck Classical). Ispitivanje elektrokemijskog ponašanja provedeno je u troelektrodnoj ćeliji s radnom elektrodom od staklastog ugljika, referentna elektroda srebro/srebro klorid i protuelektrodom žicom platine. Elektrokemijska mjerenja odvijala su se u fosfatnom puferu različitih pH vrijednosti. Na osnovi istraživanja elektrokemijskih svojstava klorogenske kiseline u usporedbi s kafeinskom kiselinom, a primjenom DPV metode, može se zaključiti da na njihova elektrokemijska svojstva značajno utječe kemijska struktura, primijenjena višestruka uzastopna polarizacija i koncentracije analita. Rezultati sadržaja ukupnih klorogenskih kiselina u ispitivanim kavama dobiveni primjenom elektrokemijske metode uspoređeni su s rezultatima ukupnih polifenola dobivenih primjenom spektrofotometrijske Folin-Ciocalteu metode. Prema sadržaju klorogenskih kiselina može se zaključiti da su ispitane vrste kave sličnog sadržaja klorogenskih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija