Pregled bibliografske jedinice broj: 1013372
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 4; 338-346 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1013372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na
trajnost mesa
(Influence of active and smart packaging method on
meat shelf life)
Autori
Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21
(2019), 4;
338-346
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
active packaging, smart packaging, meat shelf life
(aktivno pakiranje, pametno pakiranje, trajnost mesa)
Sažetak
Impresivan porast interesa za koncept aktivnog pakiranja (AP) uglavnom je posljedica rastuće populacije i istodobnog povećanja potražnje za hranom i potrošačkih trendova. Koncept aktivnog pakiranja datira još od 60-ih godina prošlog stoljeća, dok se na tržištu Europske unije (EU) pojavljuje 2004. godine promjenom zakonske regulative o materijalima u dodiru s hranom (Regulation 2004.). Aktivno pakiranje obuhvaća prisutnost aktivne komponente u sustavu pakiranja s ciljem održavanja ili povećanja kvalitete i trajnosti proizvoda pa tako i mesa. U aktivne sustave ubrajaju se: apsorberi kisika i ugljikova dioksida, izračivači kisika i ugljikova dioksida, sredstva za kontrolu vlage te antimikrobni sustavi. Pametni sustavi pakiranja su oni koji opažaju stanje unutar pakovine i pružaju informaciju potrošaču o kvaliteti i/ili zdravstvenoj ispravnosti upakiranog sadržaja tijekom transporta i skladištenja. U takve senzore ubrajaju se oni koji ukazuju na integritet pakovine, svježinu proizvoda, pokazatelje vremena i temperature itd.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb