Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013372

Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa


Galić, Kata; Kurek, Mia; Ščetar, Mario
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 4; 338-346 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1013372 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa
(Influence of active and smart packaging method on meat shelf life)

Autori
Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 4; 338-346

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
active packaging, smart packaging, meat shelf life
(aktivno pakiranje, pametno pakiranje, trajnost mesa)

Sažetak
Impresivan porast interesa za koncept aktivnog pakiranja (AP) uglavnom je posljedica rastuće populacije i istodobnog povećanja potražnje za hranom i potrošačkih trendova. Koncept aktivnog pakiranja datira još od 60-ih godina prošlog stoljeća, dok se na tržištu Europske unije (EU) pojavljuje 2004. godine promjenom zakonske regulative o materijalima u dodiru s hranom (Regulation 2004.). Aktivno pakiranje obuhvaća prisutnost aktivne komponente u sustavu pakiranja s ciljem održavanja ili povećanja kvalitete i trajnosti proizvoda pa tako i mesa. U aktivne sustave ubrajaju se: apsorberi kisika i ugljikova dioksida, izračivači kisika i ugljikova dioksida, sredstva za kontrolu vlage te antimikrobni sustavi. Pametni sustavi pakiranja su oni koji opažaju stanje unutar pakovine i pružaju informaciju potrošaču o kvaliteti i/ili zdravstvenoj ispravnosti upakiranog sadržaja tijekom transporta i skladištenja. U takve senzore ubrajaju se oni koji ukazuju na integritet pakovine, svježinu proizvoda, pokazatelje vremena i temperature itd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (autor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)

Avatar Url Kata Galić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Kata; Kurek, Mia; Ščetar, Mario
Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 4; 338-346 (domaća recenzija, članak, stručni)
Galić, K., Kurek, M. & Ščetar, M. (2019) Utjecaj aktivnog i pametnog načina pakiranja na trajnost mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (4), 338-346.
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata and Kurek, Mia and \v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2019}, pages = {338-346}, keywords = {active packaging, smart packaging, meat shelf life}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj aktivnog i pametnog na\v{c}ina pakiranja na trajnost mesa}, keyword = {active packaging, smart packaging, meat shelf life} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata and Kurek, Mia and \v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2019}, pages = {338-346}, keywords = {aktivno pakiranje, pametno pakiranje, trajnost mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of active and smart packaging method on meat shelf life}, keyword = {aktivno pakiranje, pametno pakiranje, trajnost mesa} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font