Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012991

Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda


Andačić, Josipa
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1012991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda
(Application of new technologies in dried agricultural products)

Autori
Andačić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2019

Stranica
28

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
sušenje, nove tehnologije, vakuum sušenje, sušenje raspršivanjem, sušenje zamrzavanjem
(drying, new drying technology, vacuum drying, spray drying, freeze drying)

Sažetak
Sušenje poljoprivrednih proizvoda spada među najstarije načine dorade i prerade. Prije industrijalizacije većina stanovništva živjela je u ruralnim sredinama i bavila se poljoprivredom. Iskorištavali su energiju sunca i vjetra te na taj način sušili poljoprivredne proizvode. Razvojem tehnike i tehnologije razvijala se i tehnika i tehnologija sušenja i zato danas na tržištu postoje mnogobrojne nove tehnologije sušenja poljoprivrednih proizvoda. Pored klasičnih načina, unaprjeđuju se i tehnologije sušenja na valjcima, sušenje raspršivanjem, vakuum sušenje, a kao jedan od najsuvremenijih načina i sušenje zamrzavanjem. Značaj konzerviranja oduzimanjem vode ogleda se pored dobivanja kvalitetnijih proizvoda i u korištenju jednostavnih uređaja, u umjerenim investicijama i u skromnijim potrebnim uvjetima čuvanja. Smanjenjem mase i volumena proizvoda znatno se smanjuju troškovi skladištenja, pakiranja i transporta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Andačić, Josipa
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Andačić, J. (2019) 'Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Anda\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {su\v{s}enje, nove tehnologije, vakuum su\v{s}enje, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, su\v{s}enje zamrzavanjem}, title = {Primjena novih tehnologija u su\v{s}enju poljoprivrednih proizvoda}, keyword = {su\v{s}enje, nove tehnologije, vakuum su\v{s}enje, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, su\v{s}enje zamrzavanjem}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Anda\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {drying, new drying technology, vacuum drying, spray drying, freeze drying}, title = {Application of new technologies in dried agricultural products}, keyword = {drying, new drying technology, vacuum drying, spray drying, freeze drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font