Pregled bibliografske jedinice broj: 1012991
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena novih tehnologija u sušenju poljoprivrednih proizvoda
(Application of new technologies in dried agricultural products)
Autori
Andačić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
sušenje, nove tehnologije, vakuum sušenje, sušenje raspršivanjem, sušenje zamrzavanjem
(drying, new drying technology, vacuum drying, spray drying, freeze drying)
Sažetak
Sušenje poljoprivrednih proizvoda spada među najstarije načine dorade i prerade. Prije industrijalizacije većina stanovništva živjela je u ruralnim sredinama i bavila se poljoprivredom. Iskorištavali su energiju sunca i vjetra te na taj način sušili poljoprivredne proizvode. Razvojem tehnike i tehnologije razvijala se i tehnika i tehnologija sušenja i zato danas na tržištu postoje mnogobrojne nove tehnologije sušenja poljoprivrednih proizvoda. Pored klasičnih načina, unaprjeđuju se i tehnologije sušenja na valjcima, sušenje raspršivanjem, vakuum sušenje, a kao jedan od najsuvremenijih načina i sušenje zamrzavanjem. Značaj konzerviranja oduzimanjem vode ogleda se pored dobivanja kvalitetnijih proizvoda i u korištenju jednostavnih uređaja, u umjerenim investicijama i u skromnijim potrebnim uvjetima čuvanja. Smanjenjem mase i volumena proizvoda znatno se smanjuju troškovi skladištenja, pakiranja i transporta.
Izvorni jezik
Hrvatski