Pregled bibliografske jedinice broj: 1012883
Razlike u nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva šparoge i bljušta
Razlike u nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva šparoge i bljušta, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih spojeva šparoge i bljušta
(Differences in nutritional composition and bioactive compounds content of asparagus and black bryony)
Autori
Rusa, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2019
Stranica
38
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
Divlja šparoga ; Ljekovita šparoga ; Bljušt ; Specijalizirani metaboliti ; Antioksidacijski kapacitet
(Wild asparagus ; Garden asparagus ; Black bryony ; Specialized metabolites ; Antioxidant capacity)
Sažetak
Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi nutritivni sastav, sadržaj bioaktivnih spojeva i antioksidacijski kapacitet mladih izboja divlje (Asparagus acutifolius L.) i ljekovite (A. officinalis L.) šparoge te bljušta (Tamus communis L.). U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize sadržaja: suhe tvari (%), topljive suhe tvari (%), ukupnih kiselina (%), pH-vrijednost, vitamina C (mg/100 g svježe tvari), ukupnih fenola (mg/GAE/100g svježe tvari), ukupnih klorofila (klorofila a, b) i karotenoida (mg/g) te antioksidacijskog kapaciteta (µmolTE/L). Najviši sadržaj vitamina C (28, 53 mg/100 g svježe tvari) utvrđen je za vrstu T. communis, najviši sadržaj ukupnih fenola (272, 59 mg/GAE/100 g) i flavonoida (69, 75 mg/GAE/100 g)bio je u vrsti A. acutifolius, dok je u vrsti T. communis utvrđen najviši sadržaj ukupnih klorofila (0, 27 mg/g) i karotenoida (0, 06 mg/g). Temeljem dobivenih rezultata utvrđena je značajna razlika u svim istraživanim specijaliziranim metabolitima između vrsta šparoga i bljušta. Također, može se zaključiti da su šparoge i bljušt nutritivno vrijedan izvor bioaktivnih komponenata te da kvaliteta, odnosno nutritivni sastav izbojaka značajno ovisi o vrsti, odnosno genetskim karakteristikama iste.
Izvorni jezik
Hrvatski