Pregled bibliografske jedinice broj: 1012429
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja, 2019., postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1012429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih
slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i
sustav držanja
(Revenue distribution and quality of meat from
Black Slavonian Pigs in relation to body weight
and keeping system)
Autori
Radić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Senčić, Đuro
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; sustav držanja ; mesnatost i kvaliteta mesa
(Black Slavonian Pig ; body mass ; keeping system ; meatiness and meat quality)
Sažetak
Istraživan je utjecaj tjelesne mase (100 i 130 kg) i sustava držanja (otvoreni i poluotvoreni) na prinos, raspodjelu i kvalitetu, mesa crnih slavonskih svinja. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su ekstenzivno (paša), a iz poluotvorenoga sustava hranjene su obrokom od kombinacije krmne smjese i zelene mase (lucerne). Tjelesne mase i sustavi držanja svinja imali su djelomičan utjecaj na konformaciju i kompoziciju svinjskih polovica i kvalitetu mesa. Nisu utvrđene razlike u mesnatosti svinjskih polovica s obzirom na sustave držanja svinja, ali su svinje manjih tjelesnih masa imale značajno više mesa od svinja većih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu. Stupanj crvenila mesa (CIE “L”) je veći kod svinja većih tjelesnih masa u otvorenome sustavu držanja. Kvaliteta mesa u svim skupinama bila je vrlo dobra.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek