Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012429

Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja


Radić, Ivan
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja, 2019., postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1012429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja
(Revenue distribution and quality of meat from Black Slavonian Pigs in relation to body weight and keeping system)

Autori
Radić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Senčić, Đuro

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; sustav držanja ; mesnatost i kvaliteta mesa
(Black Slavonian Pig ; body mass ; keeping system ; meatiness and meat quality)

Sažetak
Istraživan je utjecaj tjelesne mase (100 i 130 kg) i sustava držanja (otvoreni i poluotvoreni) na prinos, raspodjelu i kvalitetu, mesa crnih slavonskih svinja. Svinje iz otvorenoga sustava hranjene su ekstenzivno (paša), a iz poluotvorenoga sustava hranjene su obrokom od kombinacije krmne smjese i zelene mase (lucerne). Tjelesne mase i sustavi držanja svinja imali su djelomičan utjecaj na konformaciju i kompoziciju svinjskih polovica i kvalitetu mesa. Nisu utvrđene razlike u mesnatosti svinjskih polovica s obzirom na sustave držanja svinja, ali su svinje manjih tjelesnih masa imale značajno više mesa od svinja većih tjelesnih masa u poluotvorenom sustavu. Stupanj crvenila mesa (CIE “L”) je veći kod svinja većih tjelesnih masa u otvorenome sustavu držanja. Kvaliteta mesa u svim skupinama bila je vrlo dobra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Radić (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radić, Ivan
Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja, 2019., postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Radić, I. (2019) 'Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav držanja', postdiplomski specijalisticki, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\'{c}, Ivan}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {Crna slavonska svinja, tjelesna masa, sustav dr\v{z}anja, mesnatost i kvaliteta mesa}, title = {Prinos, raspodjela i kvaliteta mesa od crnih slavonskih svinja u odnosu na tjelesnu masu i sustav dr\v{z}anja}, keyword = {Crna slavonska svinja, tjelesna masa, sustav dr\v{z}anja, mesnatost i kvaliteta mesa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\'{c}, Ivan}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {Black Slavonian Pig, body mass, keeping system, meatiness and meat quality}, title = {Revenue distribution and quality of meat from Black Slavonian Pigs in relation to body weight and keeping system}, keyword = {Black Slavonian Pig, body mass, keeping system, meatiness and meat quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font