Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012419

Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura


Marina Strinavić
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1012419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura
(The use of combined probiotic bacteria as functional starter cultures)

Autori
Marina Strinavić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
15.07

Godina
2019

Stranica
34

Mentor
Doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, funkcionalna hrana, probiotici, starter kulture
(functional food, lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures)

Sažetak
Korištenjem pasteriziranog mlijeka s komercijalno dostupnim starter kulturama se osigurava kontrolirana fermentacija i dobivanje proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gube tradicionalne karakteristike sira. Cilj ovoga rada bio je proizvesti sir korištenjem definiranih autohtonih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum M92C, Lactobacillus fermentum D12 i Lactococcus lactis ZG7-10. Dobiveni svježi sir je sušen tijekom 48 sati pri 40 °C. Nakon sušenja i tijekom skladištenja proizvedenog sira i sirutke praćeni su parametri kvalitete (masa, prinos, preživljavanje sojeva, mikrobiološka čistoća, pH vrijednost, kiselost, količina masti i laktoze, suhe tvari, prisustvo diacetila) te se pomoću RAPD i DGGE metode dokazalo prisustvo dodanih starter kultura u siru. Tijekom skladištenjem je došlo do pada broja živih stanica starter kultura, ali je broj ostao veći od 1x106 CFU/g što dobiveni sir definira kao sir s funkcionalnim probiotičkim svojstvima. Dobiveni proizvodi su mikrobiološki ispravni odnosno ne sadrže bakterije iz rodova Listeria i Salmonella.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andreja Leboš-Pavunc (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marina Strinavić
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Marina Strinavić (2019) 'Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {34}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, funkcionalna hrana, probiotici, starter kulture}, title = {Primjena zdru\v{z}enih probioti\v{c}kih bakterija kao funkcionalnih starter kultura}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, funkcionalna hrana, probiotici, starter kulture}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {34}, keywords = {functional food, lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures}, title = {The use of combined probiotic bacteria as functional starter cultures}, keyword = {functional food, lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font