Pregled bibliografske jedinice broj: 1012419
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1012419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena združenih probiotičkih bakterija kao funkcionalnih starter kultura
(The use of combined probiotic bacteria as functional starter cultures)
Autori
Marina Strinavić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
15.07
Godina
2019
Stranica
34
Mentor
Doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, funkcionalna hrana, probiotici, starter kulture
(functional food, lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures)
Sažetak
Korištenjem pasteriziranog mlijeka s komercijalno dostupnim starter kulturama se osigurava kontrolirana fermentacija i dobivanje proizvoda ujednačene kvalitete, ali se gube tradicionalne karakteristike sira. Cilj ovoga rada bio je proizvesti sir korištenjem definiranih autohtonih bakterija mliječne kiseline Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum M92C, Lactobacillus fermentum D12 i Lactococcus lactis ZG7-10. Dobiveni svježi sir je sušen tijekom 48 sati pri 40 °C. Nakon sušenja i tijekom skladištenja proizvedenog sira i sirutke praćeni su parametri kvalitete (masa, prinos, preživljavanje sojeva, mikrobiološka čistoća, pH vrijednost, kiselost, količina masti i laktoze, suhe tvari, prisustvo diacetila) te se pomoću RAPD i DGGE metode dokazalo prisustvo dodanih starter kultura u siru. Tijekom skladištenjem je došlo do pada broja živih stanica starter kultura, ali je broj ostao veći od 1x106 CFU/g što dobiveni sir definira kao sir s funkcionalnim probiotičkim svojstvima. Dobiveni proizvodi su mikrobiološki ispravni odnosno ne sadrže bakterije iz rodova Listeria i Salmonella.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)