Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012370

Osnovne značajke Jersey pasmine goveda


Rogalo, Marko
Osnovne značajke Jersey pasmine goveda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1012370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osnovne značajke Jersey pasmine goveda
(The basic features of the Jersey catle breed)

Autori
Rogalo, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.07

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Bobić, Tina

Ključne riječi
Jersey, goveda, proizvodnja mlijeka, mliječna mast, bjelančevine
(Jersey, cattle, milk production, milk fat, protein)

Sažetak
Jersey govedo je mliječna pasmina koja je prilagodljiva svim načinima uzgoja, od intenzivnog do ekstenzivnog. Potječe iz Engleske a raširila se po cijelom svijetu. Najveću količinu mlijeka u standardnoj laktaciji krave Jersey pasmine postižu u uzgoju Sjedinjenih Američkih Država i Kanadi (7480 odnosno 6475 kg), dok u Engleskoj i Švicarskoj postižu nešto niže vrijednosti (5107 odnosno 5260 kg). Kada se promatra postotak mliječne masti i bjelančevina, krave Jersey pasmine imaju veće vrijednosti tih svojstava u odnosu na druge pasmine goveda za proizvodnju mlijeka, te iznose 5% za mliječnu mast i 4% za bjelančevine. S obzirom na svoju malu tjelesnu masu krave ove pasmine proizvode velike količine mlijeka bogatog većim postotkom mliječne masti i bjelančevina. Uspoređujući je s drugim mliječnim pasminama otpornija je na toplotni stres, te je pogodna za križanje u svrhu poboljšanja kako kemijskog sastava mlijeka tako i otpornosti na toplotni stres.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Tina Bobić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rogalo, Marko
Osnovne značajke Jersey pasmine goveda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Rogalo, M. (2019) 'Osnovne značajke Jersey pasmine goveda', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogalo, Marko}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {Jersey, goveda, proizvodnja mlijeka, mlije\v{c}na mast, bjelan\v{c}evine}, title = {Osnovne zna\v{c}ajke Jersey pasmine goveda}, keyword = {Jersey, goveda, proizvodnja mlijeka, mlije\v{c}na mast, bjelan\v{c}evine}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogalo, Marko}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {Jersey, cattle, milk production, milk fat, protein}, title = {The basic features of the Jersey catle breed}, keyword = {Jersey, cattle, milk production, milk fat, protein}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font