Pregled bibliografske jedinice broj: 1012370
Osnovne značajke Jersey pasmine goveda
Osnovne značajke Jersey pasmine goveda, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1012370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovne značajke Jersey pasmine goveda
(The basic features of the Jersey catle breed)
Autori
Rogalo, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.07
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Bobić, Tina
Ključne riječi
Jersey, goveda, proizvodnja mlijeka, mliječna mast, bjelančevine
(Jersey, cattle, milk production, milk fat, protein)
Sažetak
Jersey govedo je mliječna pasmina koja je prilagodljiva svim načinima uzgoja, od intenzivnog do ekstenzivnog. Potječe iz Engleske a raširila se po cijelom svijetu. Najveću količinu mlijeka u standardnoj laktaciji krave Jersey pasmine postižu u uzgoju Sjedinjenih Američkih Država i Kanadi (7480 odnosno 6475 kg), dok u Engleskoj i Švicarskoj postižu nešto niže vrijednosti (5107 odnosno 5260 kg). Kada se promatra postotak mliječne masti i bjelančevina, krave Jersey pasmine imaju veće vrijednosti tih svojstava u odnosu na druge pasmine goveda za proizvodnju mlijeka, te iznose 5% za mliječnu mast i 4% za bjelančevine. S obzirom na svoju malu tjelesnu masu krave ove pasmine proizvode velike količine mlijeka bogatog većim postotkom mliječne masti i bjelančevina. Uspoređujući je s drugim mliječnim pasminama otpornija je na toplotni stres, te je pogodna za križanje u svrhu poboljšanja kako kemijskog sastava mlijeka tako i otpornosti na toplotni stres.
Izvorni jezik
Hrvatski