Pregled bibliografske jedinice broj: 1011888
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji // Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo / Sonja Smole Možina, Maja Paš (ur.).
Ljubljana, Slovenija, 2019. str. 1-10 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1011888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji
(New non-thermal technologies in the food industry)
Autori
Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo
/ Sonja Smole Možina, Maja Paš - , 2019, 1-10
ISBN
978-961-6908-22-1
Skup
30th Food Technology days 2019, Food Science, Technology and nutrition between tradition and innovation
Mjesto i datum
Ljubljana, Slovenija, 19.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
netoplinske tehnologije, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsna električna polja
(non-thermal technologies, high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields)
Sažetak
Područje novih netoplinskih tehnologija doživjelo je nagli razvoj paralelno sa sve većom potrebom industrije i očekivanjima potrošača za sve kvalitetnijim proizvodima koji su podvrgnuti minimalnoj obradi. S obzirom da su toplinske tehnologije poput sterilizacije visokim temperaturama energetski vrlo zahtjevne, pri čemu imaju i negativan utjecaj na prehrambene proizvode, znanost i industrija sve više ispituju i koriste tehnologije kojima bi se minimizirao utjecaj na nutritivna i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Pri tome je nužno zadržati razinu inaktivacije mikroorganizama i rok trajanja proizvoda. Danas se u industriji najviše koristi obrada visokim hidrostatskim tlakom, koji pri sobnim temperaturama uspješno inaktivira mikroorganizme uz minimalan utjecaj na kvalitetu proizvoda. Tako obrađeni proizvodi imaju i značajno dulji rok trajanja. Ultrazvuk visokog intenziteta se već duže vremena koristi u kemijskoj industriji, a sve češće i u prehrambenoj zbog širokog raspona mogućih primjena. Od inaktivacije mikroorganizama, homogenizacije, ekstrakcije, emulzifikacije, sušenja i drugih tehnoloških operacija, ultrazvuk je našao primjenu u gotovo svim granama prehrambene industrije. Pulsna električna polja su razvijena kako bi se velikom brzinom i uz minimalni utjecaj na materijal koji se obrađuje inaktivirali mikroorganizmi. Zbog svojih tehnoloških svojstava, primjena mu je ograničena na tekuće i polutekuće materijale gdje se pokazao vrlo efikasnim uz zadržavanje svih nutritivnih sastojaka koji su se nalazili u početnoj sirovini. Nove netoplinske tehnologije uza sve prednosti imaju i manji utjecaj na okoliš s obzirom na manju potrebu za energijom za toplinu, miješanje, generiranje vodene
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Damir Ježek
(autor)