Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011888

Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji


Ježek, Damir; Karlović, Sven; Dujmić, Filip; Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji // Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo / Sonja Smole Možina, Maja Paš (ur.).
Ljubljana, Slovenija, 2019. str. 1-10 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1011888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji
(New non-thermal technologies in the food industry)

Autori
Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo / Sonja Smole Možina, Maja Paš - , 2019, 1-10

ISBN
978-961-6908-22-1

Skup
30th Food Technology days 2019, Food Science, Technology and nutrition between tradition and innovation

Mjesto i datum
Ljubljana, Slovenija, 19.06.2019

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
netoplinske tehnologije, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsna električna polja
(non-thermal technologies, high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields)

Sažetak
Područje novih netoplinskih tehnologija doživjelo je nagli razvoj paralelno sa sve većom potrebom industrije i očekivanjima potrošača za sve kvalitetnijim proizvodima koji su podvrgnuti minimalnoj obradi. S obzirom da su toplinske tehnologije poput sterilizacije visokim temperaturama energetski vrlo zahtjevne, pri čemu imaju i negativan utjecaj na prehrambene proizvode, znanost i industrija sve više ispituju i koriste tehnologije kojima bi se minimizirao utjecaj na nutritivna i senzorska svojstva gotovih proizvoda. Pri tome je nužno zadržati razinu inaktivacije mikroorganizama i rok trajanja proizvoda. Danas se u industriji najviše koristi obrada visokim hidrostatskim tlakom, koji pri sobnim temperaturama uspješno inaktivira mikroorganizme uz minimalan utjecaj na kvalitetu proizvoda. Tako obrađeni proizvodi imaju i značajno dulji rok trajanja. Ultrazvuk visokog intenziteta se već duže vremena koristi u kemijskoj industriji, a sve češće i u prehrambenoj zbog širokog raspona mogućih primjena. Od inaktivacije mikroorganizama, homogenizacije, ekstrakcije, emulzifikacije, sušenja i drugih tehnoloških operacija, ultrazvuk je našao primjenu u gotovo svim granama prehrambene industrije. Pulsna električna polja su razvijena kako bi se velikom brzinom i uz minimalni utjecaj na materijal koji se obrađuje inaktivirali mikroorganizmi. Zbog svojih tehnoloških svojstava, primjena mu je ograničena na tekuće i polutekuće materijale gdje se pokazao vrlo efikasnim uz zadržavanje svih nutritivnih sastojaka koji su se nalazili u početnoj sirovini. Nove netoplinske tehnologije uza sve prednosti imaju i manji utjecaj na okoliš s obzirom na manju potrebu za energijom za toplinu, miješanje, generiranje vodene

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ježek, Damir; Karlović, Sven; Dujmić, Filip; Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen
Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji // Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo / Sonja Smole Možina, Maja Paš (ur.).
Ljubljana, Slovenija, 2019. str. 1-10 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Ježek, D., Karlović, S., Dujmić, F., Bosiljkov, T. & Brnčić, M. (2019) Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji. U: Sonja Smole Možina, M. (ur.)Zbornik radov - 30 Živilstvo in prehrana med tradicijo in inovacijo.
@article{article, author = {Je\v{z}ek, Damir and Karlovi\'{c}, Sven and Dujmi\'{c}, Filip and Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, editor = {Sonja Smole Mo\v{z}ina, M.}, year = {2019}, pages = {1-10}, keywords = {netoplinske tehnologije, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsna elektri\v{c}na polja}, isbn = {978-961-6908-22-1}, title = {Nove netoplinske tehnologije u prehrambenoj industriji}, keyword = {netoplinske tehnologije, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, pulsna elektri\v{c}na polja}, publisherplace = {Ljubljana, Slovenija} }
@article{article, author = {Je\v{z}ek, Damir and Karlovi\'{c}, Sven and Dujmi\'{c}, Filip and Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, editor = {Sonja Smole Mo\v{z}ina, M.}, year = {2019}, pages = {1-10}, keywords = {non-thermal technologies, high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields}, isbn = {978-961-6908-22-1}, title = {New non-thermal technologies in the food industry}, keyword = {non-thermal technologies, high hydrostatic pressure, ultrasound, pulsed electric fields}, publisherplace = {Ljubljana, Slovenija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font