Pregled bibliografske jedinice broj: 1011311
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj // 9. Stručni skup Okoliš i zdravlje
Koprivnica, Hrvatska, 2019. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 1011311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost mikotoksina u žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj
(Occurrence of mycotoxins in cereals cultivated in the Republic of Croatia)
Autori
Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Skup
9. Stručni skup Okoliš i zdravlje
Mjesto i datum
Koprivnica, Hrvatska, 05.07.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikotoksini ; žitarice ; Hrvatska ; pojavnost ; toksičnost ; prevencija
(mycotoxins ; cereals ; Croatia ; incidence ; toxicity ; prevention)
Sažetak
Mikotoksini su česti kontaminanti hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Kontaminacija mikotoksinima može uzrokovati brojne kronične i akutne toksične učinke u ljudi i životinja. Razina onečišćenja ovisina je o brojnim čimbenicima, a započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje hrane „od polja do stola“, uključujući skladištenje, te varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete. U cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje ljudi i životinja, kao i ekonomskih gubitaka u industriji, vrlo je značajna primjena prikladnih preventivnih mjera, a ukoliko i dođe do značajnijeg onečišćenja primjena učinkovitih metoda redukcije odnosno dekontaminacije, uz sustavnu kontrolu razine mikotoksina primjenom suvremenih analitičkih metoda. U žitaricama uzgojenim u Republici Hrvatskoj značajno veće vrijednosti koncentracija u odnosu na definirane zakonodavstvom određene su 2013. godine u kukuruzu za aflatoksin B1, a 2014. godine za fuzarijske mikotoksine deoksinivalenol, zeralenon, fumonizin i T-2/HT-2 toksin. Analizom podataka utvrđena je povezanost povišenih koncentracija ovih kontaminanata s ekstremnim vremenskim prilikama po pitanju temperature i razine padalina, zabilježenim u Hrvatskoj tijekom promatranog razdoblja po regijama uzgoja žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Jelka Pleadin
(autor)