Pregled bibliografske jedinice broj: 1011091
Autentifkacia proizvoda od Crne slavonske pasmine svinja pomoću mikrosatelitnih markera
Autentifkacia proizvoda od Crne slavonske pasmine svinja pomoću mikrosatelitnih markera // Book of abstracts: 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 188-189 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1011091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autentifkacia proizvoda od Crne slavonske pasmine
svinja pomoću mikrosatelitnih markera
(Authentication of Crna slavonska pig breed
products with microsatellite markers)
Autori
Margeta, Polonca ; Škorput, Dubravko ; Margeta, Vladimir ; Gvozdanović, Kristina ; Kušec, Goran ; Salajpal, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of abstracts: 54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 188-189
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Crna slavonska pasmina svinja ; autentifkacija mesnih proizvoda ; mikrosatelitni markeri
(Crna slavonska pig breed ; meat products authentication ; microsatellite markers)
Sažetak
"Brendiranje" crne slavonske (CS) pasmine svinja u zadnjem desetljeću dovelo je do povećanog interesa potrošača za kupnjom mesnih proizvoda od CS. U prošloj godini u pojedinim trgovačkim lancima pojavili su se mesni proizvodi deklarirani kao proizvodi od CS. Da bi se utvrdila njihova autentičnost, izolirana je DNK iz 20 mesnih proizvoda (11 iz različitih trgovačkih lanaca i 9 od lokalnih proizvođača) i genotipizirana s 25 mikrosatelitskih markera (MS) s ISAG / FAO popisa preporuka, grupiranih u 3 multipleks PCR reakcije. Genotipovi mesnih proizvoda uspoređeni su s genotipovima 70 crnih slavonskih svinja CS), 19 landrasa, 14 velikih jorkšira, 9 duroka, 14 pietrena, 15 PIC i 10 Topigs svinja, Genotipiziranih s istim setom MS markera. Analiza strukture populacije provedena je pomoću programa Structure, a vizualizacija rezultata Structure programa provedena je pomoću Clumpak programa.Među 11 analiziranih mesnih proizvoda iz trgovačkih lanaca, samo su dva uzorka bila povezana s CS pasminom, dok su ostali pokazali mješavinu različitih komercijalnih pasmina svinja. Situacija je bila bolja u mesnim proizvodima domaćih proizvođača, gdje je kod 3 uzorka dokazano miješanje CS pasmine s komercijalnim pasminama svinja, dok su ostali proizvodi bili od čiste CS. Može se zaključiti da je popularizacija i širenje mesnih proizvoda od CS pasmine bez odgovarajuće kontrole omogućila pojavu neautentičnih proizvoda na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Krešimir Salajpal
(autor)
Dubravko Škorput
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)
Polonca Margeta
(autor)