Pregled bibliografske jedinice broj: 1011011
Primjena autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalnih starter kultura
Primjena autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalnih starter kultura, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1011011 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline kao funkcionalnih starter kultura
(Application of autochthonous strains of lactic acid bacteria as functional starter cultures)
Autori
Marina Blažević
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
03.07
Godina
2019
Stranica
47
Mentor
Doc. dr. sc. Andreja Leboš Pavunc
Ključne riječi
autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline, probiotici, sušeni svježi sir, starter kulture
(autochthonous lactic acid bacteria strains, probiotics, dried fresh cheese, starter culture)
Sažetak
U ovom radu korišteni su sojevi Lactobacillus brevis ZG1, Lactobacillus plantarum ZG1C, Lactococcus lactis ZG7-10 i Lactobacillus fermentum D12 za proizvodnju sušenog svježeg sira. To su sojevi bakterija mliječne kiseline izolirani iz tradicionalno proizvedenih sireva, te prethodno identificirani i okarakterizirani kao funkcionalne starter kulture. Uz to je proizveden i sir s komercijalnom starter kulturom, DSM CT-203, te su ta dva sira uspoređena prema fizikalno-kemijskim i senzoričkim svojstvima. Sir proizveden s autohtonim sojevima je po senzorskim svojstvima, u odnosu na sir proizveden s komercijalnom starter kulturom, bio puno sličniji siru tradicionalno proizvedenom spontanom fermentacijom. Sekvencioniranjem je određen udio svih bakterijskih vrsta prisutnih u proizvedenom siru među s najvećom koncentracijom vrste Lactococcus lactis. RAPD-PCR metodom potvrđena je prisutnost dodanih autohtonih bakterijskih vrsta u siru, a određen je i broj njihovih živih stanica koji je bio veći od 106 što dobiveni sir definira kao sir s funkcionalnim probiotičkim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)