Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1010808

Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi


Hećimović, Marko
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1010808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi
(The effect of body weight at slaughter on slaughter traits and carcass characteristics of Romanov lambs)

Autori
Hećimović, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.06

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Prpić, Zvonimir

Ključne riječi
romanovska janjad, randman, morfometrijske odlike trupa, pH vrijednost mesa, boja mesa
(Romanov lambs, yield, morphometric traits of carcass, pH value of meat, the colour of meat)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupova romanovske janjadi. Sva istraživana janjad bila je s istog gospodarstva te je držana u identičnim uvjetima smještaja i hranidbe. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 27 ženske janjadi romanovske pasmine koja je prema ciljanoj tjelesnoj masi utvrđenoj neposredno prije klanja podijeljena u dvije skupine: lakša janjad (klaonička masa od 24 do 27 kg) i teža janjad (klaonička masa od 29 do 35 kg). Prosječna klaonička masa lakše janjadi bila je 25, 35 kg, dok je prosječna klaonička masa teže janjadi bila 31, 57 kg. Klanje janjadi je obavljeno u ovlaštenoj klaonici, a trupovi su podvrgnuti standardnim postupcima obrade janjećih trupova. Nakon klanja i obrade obavljena su vaganja pojedinih unutarnjih organa, kože s donjim dijelovima nogu te samih trupova. Također, utvrđene su sljedeće morfometrijske odlike trupova: duljina trupa, dubina prsa, širina prsa, širina zdjelice i duljina stražnje noge. 45 minuta nakon klanja izmjerena je pH vrijednost M. longissimus dorsi te su utvrđeni parametri boje (L*, a* i b*) na mišićnim regijamai M. rectus abdominis (MRA) i M. semitendinosus (MS). Utvrđen je značajan utjecaj klaoničke mase janjadi na masu trupa (P<0, 05), masu želudca s crijeva (P<0, 001), masu jestivih iznutrica (P<0, 01 ; P<0, 001) te masu kože s donjim dijelovima nogu (P<0, 01). Međutim, nije utvrđen statistički značajan utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na iskoristivost trupa koji je bio gotovo identičan u obje istraživane skupine (51, 79% u lakše janjadi : 52, 31% u teže janjadi). Također, trup janjadi zaklane pri većoj tjelesnoj masi (skupina teže janjadi) bio je statistički značajno razvijeniji s obzirom na utvrđene prosječne vrijednosti mjera trupova nego trup lakše janjadi, pri čemu se jedino duljina stražnje noge nije značajno razlikovala između navedenih skupina janjadi. Istraživanjem je utvrđena gotovo identična pH vrijednost mesa između obje skupine janjadi. Klaonička masa janjadi nije statistički značajno utjecala niti na jedan praćeni parametar boje mesa, i to u obje mišićne regije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hećimović, Marko
Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hećimović, M. (2019) 'Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoničke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {He\'{c}imovi\'{c}, Marko}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {romanovska janjad, randman, morfometrijske odlike trupa, pH vrijednost mesa, boja mesa}, title = {Utjecaj tjelesne mase pri klanju na klaoni\v{c}ke pokazatelje i odlike trupa romanovske janjadi}, keyword = {romanovska janjad, randman, morfometrijske odlike trupa, pH vrijednost mesa, boja mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {He\'{c}imovi\'{c}, Marko}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {Romanov lambs, yield, morphometric traits of carcass, pH value of meat, the colour of meat}, title = {The effect of body weight at slaughter on slaughter traits and carcass characteristics of Romanov lambs}, keyword = {Romanov lambs, yield, morphometric traits of carcass, pH value of meat, the colour of meat}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font