Pregled bibliografske jedinice broj: 1010305
RAZVOJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA NA POLUOTOKU PELJEŠAC
RAZVOJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA NA POLUOTOKU PELJEŠAC, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1010305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
RAZVOJ VINOGRADARSTVA I VINARSTVA NA POLUOTOKU PELJEŠAC
(DEVELOPMENT OF VITICULTURE AND WINEPRODUCTION ON THE PELJEŠAC PENINSULA)
Autori
Vekarić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Andabaka, Željko
Ključne riječi
vinogradarstvo ; vinarstvo ; poluotok Pelješac
(viticulture ; vineproduction ; Pelješac peninsula)
Sažetak
Prostorna i prirodna obilježja Pelješca uvelike su utjecala na njegovu komparativnu prednost u kontekstu razvoja vinogradarstva i vinarstva. O kvaliteti peljeških vina govori i činjenica da su ona zadržavala svoju kakvoću i cijenu čak i u vremenima vinogradarskih kriza. Pelješac je osobito poznat po crnim vinskim sortama, koje se nalaze na oko 90% vinogradarskih površina. Među crnim sortama daleko najvažnije mjesto ima sorta Plavac mali crni. Posebno se ističu Dingač i Postup kao vrhunska crvena vina koja se proizvode od navedene sorte s položaja na južnim padinama Pelješca. Iako se posljednjih godina nasadi vinove loze na Pelješcu smanjuju, proizvodnja vina se povećava. Pod utjecajem turizma, a naročito vinskog turizma, vinarstvo i vinogradarstvo nailazi na nove mogućnosti i perspektive razvoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)