Pregled bibliografske jedinice broj: 1010291
Uzgoj trešnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Uzgoj trešnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1010291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj trešnje u Splitsko-dalmatinskoj županiji
(Cherry cultivation in Splt-dalmatia County)
Autori
Rakuljić, Veronika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Neposredni voditelj
Radunić, Mira
Ključne riječi
agroekološki uvjeti, sorta, Splitsko – dalmatinska županija, trešnja
(agroecological conditions, cherry, Splitsko - dalmatinska County, variety)
Sažetak
Uzgoj trešnje na području Splitsko - dalmatinske županije ima dugu tradiciju. Najveća proizvodnja trešanja na području županije je u Kaštelima i Poljicima, gdje povoljni agroekološki uvjeti utječu na postizanje dobre kakvoće plodova i visoke cijene. U uzgoju prevladavaju autohtone sorte ('Stonska', 'Gomilička' i 'Tugarka') te generativne podloge, no u posljednje vrijeme u novim nasadima se koriste sve više i vegetativne podloge te nove introducirane sorte. U Vrgorcu i Vrlici na području Imotskog se preporučuje sadnja kasnih sorata zbog nižih prosječnih temperatura, a na obalnom području se zbog povoljnijih klimatskih uvjeta uzgajaju i rane sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb