Pregled bibliografske jedinice broj: 1010264
Biološka, kemijska i ljekovita svojstva čičoke (Helianthus tuberosus L.)
Biološka, kemijska i ljekovita svojstva čičoke (Helianthus tuberosus L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1010264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka, kemijska i ljekovita svojstva čičoke
(Helianthus tuberosus L.)
(Biological, chemical and medicinal properties of
Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.))
Autori
Mudri, Veronika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
čičoka ; Helianthus tuberosus L. ; inulin ; ljekovitost
(The Jerusalem Artichoke ; Helianthus tuberosus L. ; inulin ; medicinal properties)
Sažetak
Čičoka (Helianthus tuberosus L.) ili gomoljasti suncokret izvornog je porijekla iz središnjeg dijela Sjeverne Amerike. Pripada porodici glavočika (Asteraceae), rodu Helianthus. Višegodišnja je zeljasta biljka velikog ekonomskog potencijala. Raste do visine od 3, 5 metara, a cvate u rujnu i listopadu. Podzemni organ je krupni gomolj nepravilnog oblika, radi kojega se biljka i uzgaja. Gomolj čičoke sadrži inulin, ima niski glikemijski indeks stoga je i korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti. Pripisuje joj se čitav niz drugih svojstava kao što su antidiuretsko, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje. Ima raznovrsnu uporabu u prehrambenoj industriji, farmaciji, prehrani životinja, ali i kao sirovina za dobivanje alkohola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)