Pregled bibliografske jedinice broj: 1010230
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1010230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije
(Validation of the HPLC method for the determination of patulin in food products in the Slavonia area)
Autori
Iljkić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
05.07
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Samardžić, Mirela ; Ćavar, Suzana
Neposredni voditelj
Modic Šabić, Andrijana
Ključne riječi
mikotoksini ; parametri validacije ; patulin ; validacija
(mycotoxin ; validation parameters ; patulin ; validation)
Sažetak
Kvalitetno analitičko mjerenje osigurava pouzdane analitičke rezultate. Kako bismo dobili pouzdan i točan analitički rezultat, potrebno je validirati metodu. Provjera valjanosti analitičke metode ili validacija dokumentirani je postupak kojim se dokazuje namjena i svrha analitičke metode. Cilj je diplomskog rada provesti djelomičnu validaciju metode za određivanje patulina u soku od jabuke i u kašicama od jabuke na način da se analiziraju samo neki parametri (linearnost, preciznost, točnost, granica detekcije i kvantifikacije). Patulin je prirodni mikotoksin, sekundarni proizvod u metabolizmu plijesni. Plijesni su glavni uzročnici kvarenja voća i kao takvi predstavljaju rizik za zdravlje ljudi. U radu su se odredile i koncentracije patulina u ekološkim i ne ekološkim uzorcima soka od jabuke i u kašicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju