Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1010230

Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije


Iljkić, Matea
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1010230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije
(Validation of the HPLC method for the determination of patulin in food products in the Slavonia area)

Autori
Iljkić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
05.07

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Samardžić, Mirela ; Ćavar, Suzana

Neposredni voditelj
Modic Šabić, Andrijana

Ključne riječi
mikotoksini ; parametri validacije ; patulin ; validacija
(mycotoxin ; validation parameters ; patulin ; validation)

Sažetak
Kvalitetno analitičko mjerenje osigurava pouzdane analitičke rezultate. Kako bismo dobili pouzdan i točan analitički rezultat, potrebno je validirati metodu. Provjera valjanosti analitičke metode ili validacija dokumentirani je postupak kojim se dokazuje namjena i svrha analitičke metode. Cilj je diplomskog rada provesti djelomičnu validaciju metode za određivanje patulina u soku od jabuke i u kašicama od jabuke na način da se analiziraju samo neki parametri (linearnost, preciznost, točnost, granica detekcije i kvantifikacije). Patulin je prirodni mikotoksin, sekundarni proizvod u metabolizmu plijesni. Plijesni su glavni uzročnici kvarenja voća i kao takvi predstavljaju rizik za zdravlje ljudi. U radu su se odredile i koncentracije patulina u ekološkim i ne ekološkim uzorcima soka od jabuke i u kašicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Mirela Samardžić (mentor)

Avatar Url Suzana Ćavar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iljkić, Matea
Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Iljkić, M. (2019) 'Provjera valjanosti HPLC metode za određivanje patulina u prehrambenim proizvodima na području Slavonije', diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Iljki\'{c}, Matea}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {mikotoksini, parametri validacije, patulin, validacija}, title = {Provjera valjanosti HPLC metode za odre\djivanje patulina u prehrambenim proizvodima na podru\v{c}ju Slavonije}, keyword = {mikotoksini, parametri validacije, patulin, validacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Iljki\'{c}, Matea}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {mycotoxin, validation parameters, patulin, validation}, title = {Validation of the HPLC method for the determination of patulin in food products in the Slavonia area}, keyword = {mycotoxin, validation parameters, patulin, validation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font