Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1009934

Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze ekstraktima komine masline


Kljakić, Tea
Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze ekstraktima komine masline, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1009934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze ekstraktima komine masline
(Study of inhibition of α-glucosidase with olive pomace extracts)

Autori
Kljakić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.07

Godina
2019

Stranica
45

Mentor
Vitali Čepo, Dubravka

Ključne riječi
komina masline, α-glukozidaza, dijabetes, ciklodekstrini
(olive pomace, α-glucosidase, diabetes, cyclodextrins)

Sažetak
Broj oboljelih od dijabetesa u ozbiljnom je porastu. Ekstrakti biljaka i njihove izolirane komponente sve se više istražuju u smislu hipoglikemijskog potencijala, kao potpora u prevenciji i liječenju dijabetesa tipa 2. Inhibicija α-glukozidaze kao ključnog enzima u hidrolizi oligosaharida korisna je kod pacijenata s dijabetesom obzirom da smanjuje i usporava apsorpciju glukoze nakon jela. Komina masline nakon proizvodnje maslinovog ulja zaostaje kao otpad, ali ostaje bogata bioaktivnim komponentama kao što su polifenoli koji pokazuju brojne korisne učinke za ljudsko zdravlje. Razvojem učinkovitih postupaka ekstrakcije tih vrijednih spojeva i formulacijom kvalitetnih i organoleptičkih ekstrakata koji se mogu upotrijebiti u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji rješava se problem odlaganja i negativnog utjecaja komine na okoliš, obzirom da su upravo bioaktivni spojevi komine odgovorni za njene biotoksične učinke. Osnovni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi posjeduju li ekstrakti komine masline inhibitornu altivnost na α-glukozidazu, utvrditi tip inhibicije te utvrditi može li se postupcima inkapsulacije ciklodekstrinima dodatno poboljšati biološka aktivnost dobivenih ekstrakata. Dokazana je inhibicija enzima ekstraktima komine masline i pri tome su svi uzorci iskazali podjednaku jačinu inhibicije te je ustanovljen akompetitivni tip inhibicije α-glukozidaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Vitali Čepo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kljakić, Tea
Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze ekstraktima komine masline, 2019., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Kljakić, T. (2019) 'Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze ekstraktima komine masline', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kljaki\'{c}, Tea}, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {komina masline, α-glukozidaza, dijabetes, ciklodekstrini}, title = {Ispitivanje inhibicije α-glukozidaze ekstraktima komine masline}, keyword = {komina masline, α-glukozidaza, dijabetes, ciklodekstrini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kljaki\'{c}, Tea}, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {olive pomace, α-glucosidase, diabetes, cyclodextrins}, title = {Study of inhibition of α-glucosidase with olive pomace extracts}, keyword = {olive pomace, α-glucosidase, diabetes, cyclodextrins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font