Pregled bibliografske jedinice broj: 1009623
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 23-43 doi:10.32779/gf.2.1-2.3 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1009623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima
konoplje i graška
(Sensory evaluation of hemp and pea proteins
enriched pasta)
Autori
Friganović, Emilija ; Runje, Martina ; Ujaković, Sara ; Dorbić, Boris ; Šarolić, Mladenka ; Ćurić, Duška ; Krička, Tajana
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2
(2019), 1-2;
23-43
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
obogaćivanje tjestenine ; brašno konoplje ; proteini graška ; senzorska procjena
(pasta enrichment ; hemp flour ; pea proteins ; sensory evaluation)
Sažetak
Tjestenina predstavlja idealan matriks za dodavanje različitih izvora nutrijenata. Obogaćivanjem se tjestenini, osim nutritivnih, mijenjaju i senzorske karakteristike. Cilj ovog rada bio je utvrditi prihvatljivost svježih i svježih kuhanih uzoraka širokih rezanaca obogaćenih različitim udjelima proteina graška i proteina konoplje od strane potrošača. U tu svrhu pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i svježih kuhanih, s različitim udjelima proteina konoplje i graška u recepturi proizvoda dodanih kao konopljino brašno s 31 % proteina konoplje i kao prah proteina graška s min. udjelom proteina graška od 80 %. Iz dobivenih rezultata senzorske procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih konopljinim brašnom onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % (3, 1 % proteina konoplje) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka te da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih proteinima graška u prahu onaj s udjelom proteina graška u prahu od 5 % (4 % proteina graška) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
IPA2007/HR/16IPO/001-040502
RC.2.2.02-0002
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Tajana Krička
(autor)
Duška Ćurić
(autor)
Boris Dorbić
(autor)
Emilija Friganović
(autor)
Mladenka Šarolić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Academic Resource Index
- Crossref
- Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
- Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
- Index Copernicus
- International Scientific Indexing
- Journal Factor
- World Cat