Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1009623

Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška


Friganović, Emilija; Runje, Martina; Ujaković, Sara; Dorbić, Boris; Šarolić, Mladenka; Ćurić, Duška; Krička, Tajana
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 23-43 doi:10.32779/gf.2.1-2.3 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1009623 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška
(Sensory evaluation of hemp and pea proteins enriched pasta)

Autori
Friganović, Emilija ; Runje, Martina ; Ujaković, Sara ; Dorbić, Boris ; Šarolić, Mladenka ; Ćurić, Duška ; Krička, Tajana

Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2 (2019), 1-2; 23-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
obogaćivanje tjestenine ; brašno konoplje ; proteini graška ; senzorska procjena
(pasta enrichment ; hemp flour ; pea proteins ; sensory evaluation)

Sažetak
Tjestenina predstavlja idealan matriks za dodavanje različitih izvora nutrijenata. Obogaćivanjem se tjestenini, osim nutritivnih, mijenjaju i senzorske karakteristike. Cilj ovog rada bio je utvrditi prihvatljivost svježih i svježih kuhanih uzoraka širokih rezanaca obogaćenih različitim udjelima proteina graška i proteina konoplje od strane potrošača. U tu svrhu pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i svježih kuhanih, s različitim udjelima proteina konoplje i graška u recepturi proizvoda dodanih kao konopljino brašno s 31 % proteina konoplje i kao prah proteina graška s min. udjelom proteina graška od 80 %. Iz dobivenih rezultata senzorske procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih konopljinim brašnom onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % (3, 1 % proteina konoplje) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka te da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih proteinima graška u prahu onaj s udjelom proteina graška u prahu od 5 % (4 % proteina graška) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZO--RC.2.2.02-0002 - Transfer tehnologije i komercijalizacija inovacija u sektoru hrane Šibensko-kninske županije (TechTransferSIKC) (Ćurić, Duška; Friganović, Emilija, MZO ) ( CroRIS)
IPA2007/HR/16IPO/001-040502
RC.2.2.02-0002

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.gazette-future.eu

Citiraj ovu publikaciju:

Friganović, Emilija; Runje, Martina; Ujaković, Sara; Dorbić, Boris; Šarolić, Mladenka; Ćurić, Duška; Krička, Tajana
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 23-43 doi:10.32779/gf.2.1-2.3 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Friganović, E., Runje, M., Ujaković, S., Dorbić, B., Šarolić, M., Ćurić, D. & Krička, T. (2019) Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška. Glasilo Future, 2 (1-2), 23-43 doi:10.32779/gf.2.1-2.3.
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and Runje, Martina and Ujakovi\'{c}, Sara and Dorbi\'{c}, Boris and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Kri\v{c}ka, Tajana}, year = {2019}, pages = {23-43}, DOI = {10.32779/gf.2.1-2.3}, keywords = {oboga\'{c}ivanje tjestenine, bra\v{s}no konoplje, proteini gra\v{s}ka, senzorska procjena}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.1-2.3}, volume = {2}, number = {1-2}, issn = {2623-6575}, title = {Senzorska procjena tjestenine oboga\'{c}ene proteinima konoplje i gra\v{s}ka}, keyword = {oboga\'{c}ivanje tjestenine, bra\v{s}no konoplje, proteini gra\v{s}ka, senzorska procjena} }
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and Runje, Martina and Ujakovi\'{c}, Sara and Dorbi\'{c}, Boris and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Kri\v{c}ka, Tajana}, year = {2019}, pages = {23-43}, DOI = {10.32779/gf.2.1-2.3}, keywords = {pasta enrichment, hemp flour, pea proteins, sensory evaluation}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.1-2.3}, volume = {2}, number = {1-2}, issn = {2623-6575}, title = {Sensory evaluation of hemp and pea proteins enriched pasta}, keyword = {pasta enrichment, hemp flour, pea proteins, sensory evaluation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Academic Resource Index
  • Crossref
  • Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
  • Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
  • Index Copernicus
  • International Scientific Indexing
  • Journal Factor
  • World Cat


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font