Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1009104

Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi


Galić, Kata; Kurek, Mia; Ščetar, Mario
Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 3; 236-241 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1009104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi
(Shelf life of meat packaged in a modified atmosphere)

Autori
Galić, Kata ; Kurek, Mia ; Ščetar, Mario

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 3; 236-241

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
trajnost, meso, pakiranje, modificirana atmosfera
(shelf life, meat, packaging, modified atmosphere)

Sažetak
Svježe meso kao što je svinjetina, govedina i meso peradi često se pakira u modificiranoj atmosferi (MAP). Tip bakterija koje uzrokuju kvarenje mesa, nazivaju se aerobne bakterije, nužno trebaju kisik za svoj opstanak. Prema tome, čini se da je poželjna atmosfera s niskim udjelom kisika. Međutim, za mesne proizvode, posebno za crveno meso kao što je govedina, jedan od glavnih problema skladištenja je osigurati atraktivnu crvenu boju jer koncentracija kisika u zraku pogoduje razvoju smeđeg pigmenta. Stoga, osnovna svrha pakiranja mesa u MAP-u je osiguranje mikrobiološke kvalitete upakiranog proizvoda i senzorskih svojstava, prvenstveno boje, okusa i teksture.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (autor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)

Avatar Url Kata Galić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Kata; Kurek, Mia; Ščetar, Mario
Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 3; 236-241 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Galić, K., Kurek, M. & Ščetar, M. (2019) Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (3), 236-241.
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata and Kurek, Mia and \v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2019}, pages = {236-241}, keywords = {trajnost, meso, pakiranje, modificirana atmosfera}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Trajnost mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi}, keyword = {trajnost, meso, pakiranje, modificirana atmosfera} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata and Kurek, Mia and \v{S}\v{c}etar, Mario}, year = {2019}, pages = {236-241}, keywords = {shelf life, meat, packaging, modified atmosphere}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Shelf life of meat packaged in a modified atmosphere}, keyword = {shelf life, meat, packaging, modified atmosphere} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font